Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Furkan Özbek

Ergenlik Çağında Beslenme-II

Bu dönemde obezite sorunu yaşayan ergenlerde ise yaklaşım oldukça hassas olmalıdır. Öncelikle ebeveynler mutlaka sağlıklı beslenmeli ve egzersiz yapmalıdır. Bu şekilde çocuğa doğru örnek olarak davranış değişikliğine destek olacaklardır. Çocuğun kendi beden algısına karşı yaşayabileceği olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmak için gerektiğinde psikolojik destek alınmalıdır. Bu dönemde aşırı kısıtlı bir zayıflama planı uygulamak, yanlış bir besin tükettiğinde olumsuz eleştirmek doğru bir yaklaşım değildir. Daha rahat ve esnek planlarla ilerlemek, ödüllü beslenme modelleri uygulamak ve sağlıklı beslenmenin bir kısıtlama olmadığını öğretmek gerekir. Hassas bir plan gerektiği için uzman desteği alınması daha faydalı olacaktır.

Bu dönemde en sık sorun yaşanan besin grubu, sebzelerdir. Ebeveynler mutlaka çocuğun sevdiği sebzeleri, seveceği şekilde hazırlamalı ve tüketmesini sağlamalıdır. Örneğin yeşil kabak yemeği genelde pek sevilmezken kabak mücver tarzında bir alternatif bu yaş grubu için daha rahat bir tüketim sağlayacaktır. Gençlerin, kahvaltı öğününü atlanması veya yanlış besinlerle kahvaltı yapması da sağlıksız olan diğer bir durumdur. Ebeveynler, mutlaka çocuğu için sağlıklı kahvaltı olanaklarını sağlamalı ve kahvaltı takibini yapmalıdır.

Ergenlik çağında, özellikle kızlarda görülen farklı bir durum ise anorektik davranışlar yani zayıf olduğu halde kendini şişman görerek daha fazla zayıflama isteğiyle, yetersiz beslenme, aşırı egzersiz, kendini kusturma, laksatif ve diüretik ilaç kullanımı gibi durumlardır. Bunu yaşayan gencin mutlaka hem psikiyatrik destek hem de diyet desteğiyle beraber sorununun çözülmesi gerekir. Aksi halde oldukça ciddi sağlık problemleri yaşanmaktadır. Aileler bu konuda mutlaka hassas olmalıdır.

Ergenlik çağı, hayatın en önemli dönemlerinden biridir. Sağlıklı ergenlik için ebeveyn desteği, çevre desteği gerektiğinde ise uzman desteği tüm hayatın sağlıklı devam etmesi için gereklidir.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech