Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Vapur Bey

Koronavirüs Üzerine

Yetkililer; enfekte insan sayısındaki artışın katlanarak sürmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri’nde mayıs ayı itibari ile YÜZ MİLYON’a yakın vaka olabileceğini tahmin ediyorlar. Bu tahmin bir çoğunuza kehanet gibi gelebilir ama bu matematik. Bu basit matematik yayılımın ÖNGÖRÜLEBİLİRLİĞİNİN ne kadar zor olduğunu bize anlatıyor. Bu matematiğe göre salgına yakalanmış bir insanın diğer insanlarla temasa geçmesi ve onlara da salgını bulaştırması, salgının bulaştığı insanların da yeni insanlarla temasa geçip onlara bulaştırmaya devam etmesi salgının KATLANARAK ARTMASINA sebep oluyor. Yapabileceğimiz en iyi şey KATLANARAK ARTIŞI yani yayılımı yavaşlatmak. Yayılımı yavaşlatmak için yapabileceğimiz en iyi şey SOSYAL MESAFE. Bu kavramı iyi bir şekilde pratik edemezsek; ülkemizde henüz yayılmamış bu virüs hızlıca yayılacaktır.

Sosyal Mesafe Laubaliliği
Bir çok insan ısrarla “yaa bırak bize bir şey olmaz”, “ölüm allahın emri” gibilerinden konuşmaya devam ediyor. Buna Sosyal Mesafe Laubaliliği diyorum. Bu Don Kişotlar neyle kavga ettiklerinin bile -malesef- farkında değiller. Koronavirüs ile kavga edemeyeceklerini idrak edememiş olacaklar ki EL SIKIŞMA vs davranışlarına laubali bir biçimde devam ediyorlar.

EL SIKIŞMAYI tamamen kesmemiz durumunda bile VİRÜSÜN YAYILMA İHTİMALİ devam ediyor iken. El sıkışma konusunda bu kadar vurdumduymaz davranmamalıyız. Şehirde bu konu ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı.

Zorunlu Karantina Modelleri
Salgın yönetimi konusunda önlemler alınmış gibi gözükmesine rağmen YAYILMA SONRASI senaryolarda boşlukta kalacağımızı düşünüyorum. Üniversitelerin tatil edilmesi ile öğrencilerin kendi şehirlerine gitmesi durumu bile SALGIN DURUMUNDA bilinçsiz davranışlarla salgını bütün ülkeye nasıl kolayca yayabileceğimizi gösterdi. 

Olası karantina senaryolarına şu an için hazırız. Peki ya sayının artması durumunda neler olacak? Karantina sadece hastanelerde mi olacak? Salgının hastane kapasitelerini geçmeyeceği ile ilgili öngörümüz doğru bir temele dayanıyor mu?

Bana sorarsanız KARANTİNA MODELLERİMİZDE A,B,C… planlarımız olmalı. Gerektiğinde bölgesel karantinaların bile devreye sokulması gerekebileceğini düşünüyorum. Çin Hükümeti’nin Hubei bölgesinde yaptığı uygulama buna örnektir.

İnsan Hakları Mevzusu
Aç kaldığı için şehre inen domuzun linç edildiği ülkemizde ENFEKTE insanların kimliğinin açıklanmaması durumu tam bir çıkmaz. Açıkladık diyelim şöyle şeyler duyabiliriz: MAHALLELİ KORONAVİRÜSLÜ EVE SALDIRDI.

Bu yazıda kullanılan bir çok referans aşağıdaki linkten alınmıştır.

https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech