Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Merve İnce

BESLENMEYİ RENKLENDİREN GIDALAR-1

Beslenmede yeterli ve dengeli sözlerini hep duymuşuzdur. Gün boyunca uymamız gereken bir denge beslenmede oldukça önemlidir. Besinlerin dengesi düzeni ve tüketim sürekliliği detay gibi gözükse de gerçekten dengeli beslenme terimini sağlamaktadır.

Gün içinde protein, karbonhidrat, yağ grubu dediğimiz besin gruplarını düzenli olarak tüketmemiz vücutta enerji oluşumu, yağ yakımı, dokusal hücre oluşumu ve birçok daha vücutsal fonksiyon için önemlidir. Bu besin grupları dengeli ve yeterli alındığında vücut genel işlevlerini yerine düzgün getirebilir. Tabi ki her bireyin kilosu, boyu ve kan parametre sonuçlarına, hastalıklarına göre bu besin gruplarını tüketme oranı ve sıklığı değişmektedir.

Birey kendine yeterli olanı düzenli bir şekilde tükettikten sonra beslenmesini zenginleştirici gıdaları da günlük beslenmesine serpiştirirse bu sefer gerçekten sağlıklı beslenme sonuçlarını ve yanıtlarını bize verir. Bu besinler genelde antioksidan içeriği yüksek vücudu toksinlerden temizleyen, kanserden koruyan, hücre yenileyen ve vücudu mikroplara karşı koruyucu etkileri olan besinlerdir.

Kısaca beslenmemize eklendiklerinde bizi pozitif etkileyen bu besinlere bir göz atalım;

Zencefil ve zerdeçal ;  Güçlü antioksidan içeriklere sahip olan zencefil ve zerdeçal yüzyıllardır birçok medeniyette sağlıklı beslenmede bir temel taşı olarak kullanılmaktadır. Mikrop öldürücü etkisi ile zencefil ve zerdeçal yemeklerimizde, salatalarımızda, tatlılarımızda kullanılabilir.

Karadut; kırmızı meyveler ve içindeki güzel antioksidan bileşikler sayesinde vücutta kan dolaşımını düzenler, damar tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur ayrıca ağız yaralarında kullanılır. Miktar ve dozuna yine dikkat edilerek tüketilmelidir. Şeker içeriği yüksek olan bir dut grubu meyvedir.

Kuşkonmaz; C vitamini içeriğiyle dikkat çekmektedir. Ayrıca folik asit içeriği sebebiyle gebelerin kullanması güzel olacak bir besindir. Mevsimi bahar ayları sonudur.

Yulaf ; beta-glukan içeriği sayesinde bağışıklık sistemimizi destekler ve yağ yakımını vücutta düzenler. Sabah kahvaltılarda, pudinglerde ve tatlılarda tercih edilebilir. Tok tutucu özelliği içindeki lif içeriği sayesindedir.

Kırmızı ve mor meyve ve sebzeler; miktarınca tüketildikçe içeriğindeki antioksidan, lutein, beta- karoten gibi ve daha nicesi antioksidan ile kalp damar sağlığını destekler ve vücudu korur. Günlük beslenmede mevsimine göre eklenmelidir.

Sağlıklı GÜNLER

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech