Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tunahan Ünsal

Yıllar önce çözülecek konu perişan etti

Geçtiğimiz senelerde, Çanakkale Belediyesi sosyal konutlardan numune aldı ve alınan beton numuneleri, laboratuvarda incelendi. İncelemeler neticesinde, binaların depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Depreme dayanıksız binalarda vatandaşlar yıllardır yaşamaya devam ediyorlar. Çözüm için birçok defa adım atılır gibi yapıldı. Kimi zaman atıldı kimi zaman ise atılırmış gibi yapılıp süre kazanıldı. Riskli bölge ilan edilsin dendi. Riskli bölge ilan edilmedi. Riskli yapı ilan edilirse olur dendi, fatura yine vatandaşta kaldı.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Belediyesi tarafından, konutlarda oturan vatandaşlarla istişareler yapıldı. Sıkıntılar ve beklentiler tek tek dinlendi. Notlar alındı. Sonrasında yapılması gerektiği gibi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile görüşüldü. STK’lar ve Müteahhitler Birliği bilgilendirildi ve bir istişarede orada yapıldı.

Ben köşeyi yazdığım saatlerde meclis yapılmamıştı ancak belediye meclisinde, konu gündeme gelecek ve 5 kattan 8 kata artış konuşulacak. Mevcut durumda 5 katlı olan binaların haberlerini devalarca yaptık. Bölgedeki vatandaşların seslerini duyurduk. Sağır sultan o bölgede ne olup bittiğini öğrendi. Binaların sıvaları dökülüyor. Merdiven araları çatlak… Balkon altları parça parça aşağıya düşüyor. Binalar tam anlamıyla Allah’a emanet bir şekilde duruyor.

İzmir’de yaşanan deprem faciasında gördük ki bir binanın yıkılması saniyeler içerisinde gerçekleşiyor ve canımızdan can gidiyor. Beklenen büyük İstanbul depremi kapıdayken, o binalar için halen daha somut adım atılamıyor olması can sıkıcıdır. Ayıptır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgeyi riskli alan ilan etmesi ve vatandaşlara kira yardımı yaparak, bölgeye yeni konutlar inşa etmesi gerekirken, bu adımlarında atılmaması başka bir boyuttur.

Demirin, betonun fiyatı aldı başını gitti. Müteahhitler, bina yaparken 2 defa düşünür oldular. Çanakkale’de önümüzdeki süreçte sosyal konutlar için kimin ya da kimlerin talip olacağı merak konusu.

5 kattan 8 kata çıktığında ise dükkanların ve fazla katların durumu ise aşikar.

Beslenme, barınma, korunma temel haklardandır. Sosyal konutlarda ise barınma hakkı tam anlamıyla sağlanamamaktadır. Kaldı ki bizler seçim döneminde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından, sosyal konutların yanı başında, Çataltepeliler Derneği’nde yapılan konuşmanın canlı şahitleriyiz. Bakan Kurum o gün seçimden sonra bölgenin yenilenmesi için çalışmalara başlanacağını vatandaşlara müjdelemişti. O günden sonra aradan günler, aylar, yıllar geçti bakanlık bölge için daha harekete geçemedi.

Belediye ve Bakanlık arasında git-gelli durum için artık Çanakkale net, kararlı bir duruş bekliyor. Beklemekten öte istiyor.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech