Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınlar ve Kronik Ağrılar

Kronik Ağrı Nedir ?

Kronik Ağrı Nedir ?

Ağrılar birçok nedene bağlı olarak vücutta meydana gelir. Yapılan araştırmalar sonucunda ağrıların ikiye ayrıldığı gözlemlenmiştir. Bu ağrılar akut ve kronik ağrı olarak ikiye ayrılmıştır. Bugün kronik ağrıyı yakından inceleyeceğiz. Öncelikle akut ağrı ile ilgili küçük bir bilgi verdikten sonra kronik ağrının nasıl oluştuğuna, nasıl anlaşıldığına ve tedavi yöntemlerine detaylı bir şekilde bakacağız.
Akut ağrı, insan vücudunda meydana gelecek olan hastalıkların habercisidir. Özellikle doku hasarlarının habercisi olarak vücudun bir alarm sistemidir. Kronik ağrı ise beynin kontrolü dışında kendiliğinden oluşan hastalıktır. Bu ağrı türünden sinir hücreleri bazen ağrı olmayan bölgelerde beyne ağrı sinyalleri gönderebiliyor.

Kronik Ağrı Nasıl Oluşur?

Kronik ağrı, sinir hücrelerinin çalışmasında birtakım bozulmaların ortaya çıkmasıyla oluşur.Konuyu biraz daha açmak gerekirse, sinir hücrelerinin beyne sürekli olarak ağrı sinyali göndermesiyle oluşan metabolizmadaki değişimlerdir. Bu uyarı sonucunda beyin bir süre sonra artık uyarıya karşı tepki vermez. Tepki alamayan hücre de kendiliğinden sinyal gönderme merkezi oluşturur. Bu ağrılar karıncalanma veya darbe şeklinde meydana gelen yanıcı, sızı veya tam tersi keskin olabiliyor. Bu nedenle de hastanın ciddi şekilde sinirini bozar ve vücudunun yorgun düşmesine sebebiyet verir.Oluşan kronik ağrıların en yaygınları şunlar:

●     Bel ağrısı
●     Baş ağrısı
●     Romatizmalı ağrılar
●     Nevralji
●     Ur ağrıları
●     Deformasyon ağrıları
●     Fantom ağrısı

Kronik Ağrı Nasıl Teşhis Edilir?

Bir ağrının kronik ağrı olup olmadığını belirlemek çok önemlidir. Kimi zaman yapılacak olan tetkikler normalinden daha uzun sürebilir. Bu kronik ağrıların türünden kaynaklanır. Bu tetkikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
●     Ağrının teşhisi için
●     Fiziksel muayene
●     Sinirsel muayene
●     Ortopedik araştırma
●     Beyin tomografisi ve EKG
●     Aidozun teşhisi


Kadınlar ve Kronik Ağrılar

Günümüzde 7 kadından birinde ve oldukça sık olarak görülen kronik kasık ve bel ağrıları iş ve güç kaybı meydana getirmesi, evlilikte problemler oluşturabilmesi nedeniyle önem taşımaktadır.

Kronik kasık ağrısı bulunan kadınlar, sürekli olarak nedeni kesin bilinemeyen, tedavisinin her zaman tam yapılamadığı ve tedaviye yanıtın yeterli olmayan hasta gurubudur.

Bel ve Bağ Ağrıları Kronik

Bu tür ağrıların, kronik ağrılardan olduğunu söz edebilmek için 6 ay süreli veya 3 menstrüel siklustan (adet döngüsü) daha fazla süren ağrıları göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Ağrının özellikleri, vücuda hissedilen bölgesi, sıklığı, şiddeti, ağrı oluşumuna neden olan, azaltan veya arttıran faktörler, ağrının tipi (künt, batıcı, delici, yırtıcı, aralıklı kramp tarzında) mutlaka sorgulanmalıdır.

Ağrıların nedenleri

Jinekolojik kaynaklı olmayan nedenlerden; geçirilmiş idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken yanma, sık idrar yapma, idrar kaçırma problemleri gibi üriner sistem hastalıklarına bağlı belirtiler, kronik ishal, ağrılı dışkılama ve dışkıda kan varlığı gibi mide-bağırsak kanalı hastalıklarına bağlı belirtiler sorgulanmalıdır.

Hastaların değerlendirilmesinde sistematik değerlendirme ve fizik ve jinekolojik muayenenin ardından, dış genital organların değerlendirilmesi ve üst genital kanalın muayenesi önemlidir. Hastanın vücudunda oluşan ağrılı alanların veya muayene sırasında genital organların hareketine bağlı ağrı ve hassasiyetin belirlenmesi gereklidir.

kaynak:sağlıkhastalık

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech