Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Saç derinizde egzama mı var?

Egzama bir deri hastalığıdır

Egzama bir deri hastalığıdır ve vücudunuzun her yerinde çıkabilir. Bunun en çok görüldüğü ve en çok sıkıntı yarattığı bölgelerden birisi ise saç derisidir. Saç derisinde egzama bazen o kadar ciddi olmaktadır ki saç dökülmelerine bile sebebiyet verebilmektedir.

Saç derisinde egzama nedir diye merak edenler için şimdi belirteceğimiz birkaç madde ile saçınızda egzama olup olmadığını anlayabilirsiniz. Saç derisinde kepeğe sebep olan egzama en çok rastlanan türdür. Bazı kozmetik ürünlerine olan hassasiyet de egzamaya sebep olur, bunun yanı sıra mevsimsel alerjiler sebebiyle oluşan egzamalar da oldukça yaygın olarak görülmektedir.

Genel olarak egzama belirtilerinden bahsedecek olursak kaşıntı en sık görülen belirtisidir. Saç derisinde kızarıklıklar oluşabilir ve derinin pul pul bir görünüm aldığı gözlenebilir. Saç derisi üzerinden olması gerekenden daha fazla yağlanma görülebilir. Saç diplerinde iltihaplanmalar oluşur ve bunlar genelde akıntılı olurlar. Eğer egzama kulak kanalına ilerlediyse kulakta akıntılar da görülmeye başlanır. Saçlarınızın içine elinizi gezdirdiğinizde küçük kabarıklıklar elinize geliyorsa bunlar da egzamanın belirtilerindendir.

SAÇ DERİSİNDE EGZAMA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Egzamanın tedavisi için öncelikle vücudun başka yerlerinde de benzer belirtilerin görülüp görülmediği belirlenmelidir. Buna en uygun olacak tedavi yöntemi belirlenerek tedaviye devam edilmelidir. Akla gelen ilk tedavi yöntemleri içerisinde çinko pirition, salisilik asit ve ketokonazol bulunduran özel kepek şampuanlarını kullanmaktır. Saç derisinin kurumasını mutlaka engellemesiniz. Ayrıca duş sırasında da sıcak su kullanımından kaçılmalıdır. Egzama için şampuanlar arasından seçim yapmadan önce doktor önerisini alarak seçim yapmanızda fayda vardır. Egzama derecenize göre kullanacağınız ürünü bir uzmanın belirlemesi daha doğru olacaktır.

Egzamanızı azaltmak istiyorsanız kullandığınız saç ürünlerinin içeriğine ekstra olarak dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin içeriğinde alkol bulunan ürünleri kesinlikle kullanmamalısınız. Alkol derinize temas ettiğinizde cildinizi kurutur ve kuru bir deri egzama da hiç istenmeyecek bir durumdur. Ayrıca saçlarınızı yıkarken de saç derinizi kesinlikle kaşıyarak yıkamamalısınız. Parmak uçlarınız ile derinize masaj yaparak duşunuzu almalısınız.

EGZAMAYA BİTKİSEL ÇÖZÜM ARAYANLAR

Egzamadan çok şikâyetçiyseniz ve bitkisel bir çözüm arıyorsanız çay ağacı yağı size oldukça iyi gelecektir. Bu yağı yüzde 5lik bir oranla şampuanınızın içine karıştırın ve bu şampuan ile saçlarınızı yıkayın. Ancak ağzınıza ve gözünüze bulaşmamasına özen gösterin. Ayrıca kepek önleyici şampuanlar da egzama rahatsızlığının hafiflemesinde oldukça işe yarar bir tutum sergilemektedirler. Haftada 3 kez kepek önleyici bir şampuan ile saçlarınızı yıkarsanız kaşıntılarınız da azalacaktır. Diğer bir bitkisel çözüm ise baldır. Yüzde 90 bal, yüzde 10 su olacak şekilde bir karışım hazırlayın ve bu karşılımı saçlarınıza sürün. 2-3 dakika saçınızın tamamına uygulayın ve daha sonra ılık su ile yıkayın. Kabuklu yerler çok belirginse buralara bal sürerek 3 saat bekletin ve daha sonra durulayın. Bu uygulamayı 4 hafta boyunca devam ettirin.

Derleyen: Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech