Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bireyciliğe karşı “Köy Hayırlarının” mücadelesi…

Depremler, pandemiler, sanayileşme derken

Depremler, pandemiler, sanayileşme derken insanlar yaşadıkları toplumlardan uzaklaşarak, bireyciliğe doğru yöneliyor. Öte yandan uzun yıllardır Köy Hayırları Geleneğinin devam ettirilmesi, bireyciliğe karşı bir mücadele olarak da adlandırılabilir.

Köy Hayırları; temelinde yardımlaşma, dayanışma, bolluk ve bereketi barındırıyor. 1970’li yıllarda Gökçalı’da köy hayrı gerçekleştirilmeye başladı. Köyde yerleşimin artmasıyla, önceleri küçük çaplı olarak başlayan uygulama, gittikçe büyük kesimlere hitap etmeye başladı. Biz de Çanakkale Gündem Gazetesi olarak Çanakkaleli muhtarlarımıza, köy hayırlarının önemine, vatandaşlardan nasıl geri dönüşler alındığına dair sorular sorduk.

Göçoğlu; “200-250 bin liralara mal oluyor”

Köy Hayırları, Çanakkale için önemli bir yere sahip. Köylüler, baharın gelişini kutlamak amacıyla Nisan ayı ortasında başlayıp Mayıs ayının sonuna kadar hayırlarda bir araya geliyor. Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu, hayırların ekonomik problemlerle karşı karşıya olduğunu dile getirerek; “Her köy, belirli tarihlerde, geleneksel olarak çiftçi ve bahar hayrı çatısı altında, vatandaşın az çok demeden parasını toplayıp yapılan hayırlar. Yaklaşık her hafta dört ya da beş tane hayra katılıyoruz. Bu gelenekler, mümkün olduğu kadar devam ettiriliyor ama ekonomik şartlardan dolayı çoğu köylerde yapılamıyor. Hayrın yerine köyün herhangi bir eksiğini gidermeye çalışıyorlar. Bu sene Çıplak Köyü’nde de hayır toplantısı yaptık. Bir hayır, yaklaşık 200-250 bin liralara mal oluyor, bunun yerine köyün bir eksiği varsa orada kullanalım denildi. Daha önceki yıllarda, deprem bölgelerine gönderdik toplanan paraları” diye konuştu.

Albayrak; “12 Mayıs’ta gerçekleştireceğiz”

Köylerinde, bu geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Terziler Köyü Muhtarı İsmail Albayrak; “Köy hayırları, bahar aylarında bolluk ve bereket getirmesi için yapılan cemiyetlerdir. Köy hayırları geleneği, köyümüzde halen sürdürülüyor. İnsanlar bu duruma olumlu yaklaşıyor ve yapılmasından yana. 12 Mayıs’ta biz de hayır gerçekleştireceğiz. Yapılacak olan ikrama göre maliyet belirleniyor ardından vatandaşlar ile birlikte o paralar denkleştiriliyor. Bu hayırlarda genelde keşkek ya da pilav ikramı yapılır” ifadelerini kullandı.

Sevdik; “Uzun yıllardır süren bir şey”

İnsanların kaynaşması için önemli bir faktör olduğunu dile getiren Yapıldak Köyü Muhtarı Günay Sevdik; “Köy hayırlarımızı her sene düzenli olarak yapıyorduk zaten, bu sene de yaptık ama pandemi ve deprem sürecinde yapamadık. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem döneminde, toplanan paraları deprem bölgesine aktardık. Bu sene gerçekleştirmiş olduğumuz hayır, çok güzel oldu ve herkes memnun kaldı. Daha önceden hiç görmediğin insanları ya da uzun zamandır görmediğin insanları görme fırsat buluyorsunuz. Bence köy hayırları yapılmaya devam edilmeli, kaynaşmaya vesile oluyor. Vatandaşlar çok memnun bu durumdan, ‘devam ettirelim bu hayırları’ diyorlar. Uzun yıllardır süren bir şey bu. Ben 55 yaşındayım, çocukluğumda da vardı, halen de devam ettirmeye devam ediyoruz. Herkesin bu hayırları yapmasını tavsiye ediyorum, kaynaşmak çok güzel bir şey. Bu geleneğin hep devam ettirilmesini umuyorum” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech