Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1 Mayıs gerçekten bir işçi bayramı mı?

Bugün 1 Mayıs İşçi

Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı olması sebebiyle yürüyüşler düzenleniyor, etkinlikler gerçekleştiriliyor. Peki günümüz 1 Mayıs’ında, kortejlerde yürüyen kişiler, işçi ve emekçiler mi?

Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı. İlk kez 1856’da Avustralya’da taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için yürüyüş düzenlemelerinin ardından işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Biz de Çanakkale Gündem Gazetesi olarak emekçi vatandaşlarımıza, 1 Mayıs’a dair düşüncelerini sorduk. 1 Mayıs gerçekten bir işçi bayramı mı?

Uyanık; “Sadece işçilerin hatırlandığı bir gün”

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’na dair düşüncelerini dile getiren emekçi Kadriye Uyanık; “1 Mayıs benim için sadece işçilerin hatırlandığı bir gün. Talebim işçilerin hatırlanması değil, çalıştıkları bütün süreçlerde taleplerinin yerine getirilmesidir” ifadelerini kullandı.

Güngör; “Adını değiştirmeleri gerekiyor”

Tezgahtarlık yapan Belgin Güngör, bugünün bir işçi bayramı olmadığını belirterek; “İşçiler bayramı, bir memur bayramı bana göre. İşçi bayramı demek benim bayramım demek ama memur bayramı, adını değiştirmeleri gerekiyor bence” şeklinde konuştu.

Avlunyalı; “İşçiler maalesef çalışıyor ve haklarını alamıyor”

Türkiye’de tam anlamıyla kutlanmadığını ifade eden Emekçi Nesrin Avlunyalı; “1 Mayıs’ın gerçek anlamda Türkiye’de kutlandığını düşünmüyorum çünkü gerçekten işçinin ve emekçinin bayramı ise işçinin ekonomisi iyi olmalı, işçinin standartları Türkiye’de kötü bir durumda, yeterli değil geçinemiyoruz, devlete belirli tekliflerde bulunuyoruz. İşçi Bayramı’nın gerçek anlamda kutlandığını düşünmüyorum, sadece bir yürüyüş ya da pankartla o güne özel kutlanıyor. Devlet memurları tatil yapıyor, işçiler maalesef çalışıyor ve haklarını alamıyor. Ben aynı zamanda bir anneyim, üç tane çocuğum var, bu yaşta halen çalışmak zorundayım, bir şeyler yapmak zorundayım, ayakta durmak zorundayız kısacası ama bu şartlarda ne kadar durabiliyoruz, o muamma. Biliyorsunuz, bir ev kirası bile 10-15 bin lira oldu, asgari ücret de belli. Bir hastaneye gidiyorsunuz, aylar sonrasına randevu alıyorsunuz. Bugünün Türkiye’de sadece bir yürüyüş ya da kortej olduğunu düşünüyorum. bu konuda üzülüyorum, bizler gibi çalışan kardeşlerim de var, aynı sıkıntıları yaşıyorlar, mecburuz, ayakta durmak zorundayız” sözlerini kullandı.

Atasever; “Düzgün bir yürüyüş bile yapamıyoruz”

Her 1 Mayıs’ta meydana tatsız olayların geldiğini belirten Pide Ustası Mustafa Atasever; “1 Mayıs biz işçilerin bayramı ama Türkiye’de bu bayram tam anlamıyla kutlanamıyor. Ne yazık ki, yetmişlerden bu yana, her 1 Mayıs’ta olaylar oluyor. Umarım bu bayramda, biz işçiler huzur içerisinde bayramımızı kutlarız. Kapitalist sistem, daha eğitim hayatındayken çocukları, emre itaat etmeye alıştırıyor, düşünmeye, sorgulamaya değil emre itaat etmeyi öğretiyor. Okullarda felsefe derslerinin konulması gerekiyor ki, düzgün bireyler yetişebilsin. Felsefe dersi olmadığı sürece, yetişen nesil sorgulayamayacak.  İşçinin bayramı, sadece bir yürüyüş olmamalı, etkinlikler yapılmalı, eğlenceler düzenlenmeli ama ne yazık ki bizim ülkemizde düzgün bir yürüyüş bile yapamıyoruz” dedi.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech