Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sülük!

Yok yok, birine seslenmiyorum.

Yok yok, birine seslenmiyorum. Son günlerde gündemdeydi sülük. Devlete sülük alınacakmış. Sakarya Akyazı Devlet Hastanesi, 17 Mayıs’ta bir ihale açmış. Şirketlerden 21 Mayıs’a kadar verilmesi istenen tekliflerde şunlar var:

    • Tıbbi sülük küçük boy 20 adet, tıbbi sülük orta boy 20 adet, tıbbi sülük büyük boy 20 adet.
    • Sülük için 5000 cc’lik 24 adet kavanoz, değişik boylarda 50’şer adet hacamat kupası. Toplam 350 kupa.

Devletin yeterince sülüğü var dedim içimden. Ama onlar başka tabi. Bunlar tıbbi. Sülükler de boy boy olabiliyormuş meğerse. Biraz araştırdım. Tıbbi sülük üretim merkezleri var. Yetiştiriyorlar. Bebek sülük bile var.

Hay Allah, daha o yaştan eğitiyorlar demek. Yine aklım gitti. Oğlum bunlar, tıbbiii! Diyerek kendimi çimdikledim. Çünkü tek kullanımlık oluyorlar. Kullan at cinsinden. Halbuki devletin içindeki sülükler kalıcı, yapıştılar mı gitmiyorlar.

Belli bir yaşta olanlar Rambo filminden bilir o inatçı sülükleri. İşkence olsun diye “gomonis” çekikler, kollarından asıp sülük dolu suya sokuyorlardı Rambo’yu. Kocaman kocaman, siyah siyah sülükler… Çekiklerden kurtulur kurtulmaz, Rambo tırtıklı bıçağının ucuyla hepsini birer birer söküyordu bedeninden.

Tıbbi sülükler farklı. Sadece kan emmiyormuş bu tıbbi sülükler. Çeşitli salgılarla efendim yararlı oluyorlarmış. Alternatif tıp yöntemi olarak bir hayli revaçta. Sülük tedavisiyle ilgili görüşler ikiye ayrılmış durumda. Öven de yeren de çok.

Bir kere merdiven altı tabir edilen yerlerde yaptırmaktan uzak durulmalıymış. Sonuçta bir parazit olan sülük hijyen olarak riskli. Bilinçsizce kullanımda alerjik reaksiyon ve enfeksiyon tehlikesi bulunmakta. Tek kullanımlık olmazsa insandan insana hastalık taşıyabiliyorlarmış.

Binlerce yıldır yapılıyor, ille ben de yaptıracağım diyorsanız; siz siz olun ruhsatlı çiftliklerde üretilmiş olan sülükleri tercih edin.  Zaten 2014 yılında çıkan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler Kanunu Yönetmeliğine göre bu durum zorunluymuş. Eğitilmiş olacak, tek kullanımlık olacak, sertifikası olacak unutmayın. Haydi hayırlı tedaviler!

Bu arada bütün dünyanın bizi kıskandığını da unutmayın. Almanya’ya sülüklerin kilosunu 1000 Dolardan satıyoruz n’aber? Akıllı olmakta fayda var. Tirinam tirinam, “memleketin birinde hoptirinam.” Annadın mı?

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech