Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı Kilo Alımı – 1

Günümüzde oldukça fazla olan

Günümüzde oldukça fazla olan ve yıllar geçtikçe de artmaya devam eden obezite probleminin yanında aşırı zayıflık durumu da birey için yaşam kalitesi olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir.

Bireyin ağırlığı tükettiği enerji ve harcadığı enerji dengesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Harcanandan daha az enerji alınması durumunda vücut enerjiyi kendi depolarından karşılar ve bu da kilo kaybına neden olur.

Beden kütle indeksinin 18,5 kg/m²’nin altında olması zayıflık olarak tanımlanır. Zayıflığın pek çok nedeni vardır. Yetersiz ve dengesiz beslenme, aşırı aktivite, emilim bozuklukları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, yemek bozuklukları, tiroit bezinin çok çalışması, çölyak hastalığı, bazı enfeksiyon hastalıkları zayıflık nedenleri olarak sıralanabilir.

Zayıflık, kişide bazı istenmeyen etkilere neden olabilir. Bu etkilere bağışıklık sisteminin yetersiz olmasına bağlı gelişen sık hastalanma, genel halsizlik, kadınlarda regl döneminde düzensizlik ya da hiç regl olamama, konsantre olmada güçlük çekme ve aşırı üşüme hali örnek verilebilir.

Kilo vermek gibi almak da sağlıklı beslenme tercihleriyle mümkündür. Mutlaka kalori alımını arttırmak gerekir fakat bu, sağlığa zararlı abur cubur türevi gıdaların tüketilmesi anlamına gelmemelidir. Sağlıkla kilo almak için vereceğim beslenme önerilerine bir bakalım. Kahvaltı öğününüzü atlamayarak güne güçlü bir başlangıç yapınız, kahvaltınızda tüketeceğiniz tahin-pekmez ikilisi iştah arttırıcı ve besleyici özellik gösterdiği için kilo alımını kolaylaştırıcı etki gösterecektir. Tahin-pekmez ikilisi çeşitli vitamin ve mineralleri içermesi sayesinde de halsizliği azaltmaya yardımcı bir seçim olacaktır. Kilo almak için öğün sayılarınızı arttırıp öğün içeriğini zenginleştirmek oldukça önemli bir noktadır. Zayıflığa bağlı kapasitesi azalan mide, büyük porsiyonlardan ziyade küçük porsiyonlu ama kalori ve besleyicilik anlamında büyük olan besinlerle doldurulmalıdır. Ara öğünlerde hoşa giden minik besinler iştah artmasını sağlayarak kilo alımına yardımcı olur. Bu ara öğünlerde kuru meyveler ve kuru yemişler hem küçük boyutta olmaları hem de lezzetli ve besleyici olmaları nedeniyle tercih edilebilir. Süt ve süt ürünleriyle beraber tüketilen kuru meyve ve yemişler kişinin bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlayacaktır.

Kasların temel bileşeni olan proteinler kilo alma konusunda her besin öğesi gibi önemli bir yere sahiptir. Et, tavuk ve balık, protein açısından zengindir ve protein kaynakları sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıyla birlikte tüketildiğinde kas oluşumu için gereken enerji de vücuda alınmış olur. Taze meyve yerine meyve suyu tüketilerek de fazla porsiyonda meyvenin tek seferde tüketimi sağlanır ve kilo alıma fayda sağlar. Tabii ki taze meyveden gelen sağlığa faydalı lifi unutmamak gerekir, bu nedenle meyve suyu tüketimini sınırlı porsiyonda tutmaya dikkat edilmelidir.

Gelecek hafta aynı konu üzerinde konuşacağız, görüşmek üzere….

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech