Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri, Çanakkale Belediyesi’nin de katkıları ile Kaz Dağlarına gezi düzenleyerek altın madenciliğine karşı duruş sergiledi.
Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şubesi, derneğin başka illerdeki şubeleri ile Kaz Dağları’na gezi düzenledi. Çanakkale Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen gezide bir rehber eşliğinde altın arama çalışmalarının doğayı nasıl katledeceği noktasında bilgilendirme yapıldı.
Türk Kadınlar Birliği Derneği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan; “Türk Kadınlar Birliği Derneği üyelerimiz ile Çanakkale Belediyesi’nin katkıları ile barındırdığı bitki örtüsü, temiz havası ve suyu ile bölgemizin yaşam kaynağı Kaz Dağlarımıza sahip çıktığımızı göstermek için bir gezi düzenledik. Cennetten bir köşe olan Kaz Dağlarımızda sondaj kuyularının açılması ile bu doğal güzelliğin nasıl bozulacağını, içme sularımızın nasıl kirleneceğini, yeşilliğin nasıl yok olacağını gördük. Bu konuda üyelerimiz ile birlikte yerinde bir bilgi alışverişi de yapmış olduk. Sizin aracılığınız ile Çanakkale Belediyesine bize bu imkânı tanıdığı için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Altın madeni bölgede yaşayan insanları da Kaz Dağları’nın eşsiz ekosistemini de tehdit ettiğinin altında bırakıyor. Eğer Kaz Dağları’nda altın aranırsa, delme, patlatma, kazı, yükleme gibi madencilik ve tesis faaliyetlerinin etkileri ekosistemleri ve bu bölgedeki fauna ve florayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Sadece küçük bir alanın değil yakın çevrenin de ekolojik dengesinin bozulması söz konusudur.
Altın işletmeciliğinde siyanür gibi kimyasal maddeler kullanılması durumunda içme suyu dahil yeraltı sularının kalıcı bir şekilde kirlenmesi ve insan sağlığını ciddi boyutta tehdit etmesi kaçınılmazdır. Alandaki patlama ve diğer faaliyetler sonucu birçok ağaç, bitki ve hayvan türü etkilenecektir. Aynı zamanda bazı türler yok olabilecektir.
Dilek Akşen