Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

VİTAMİN DESTEKLERİ VE BESLENMEDE KULLANIM DURUMLARI

Besin destekleri üzerine beslenmeyi

Besin destekleri üzerine beslenmeyi değerlendirmemiz önemli bir konudur. Besin destekleri konusu geniş bir yelpazeye sahiptir. Vitamin ve mineral grupları değerlendirecek olursak eğer durumların değişmesine göre yerinde vitamin ve mineral desteklerini kullanımı iyi olabilmektedir. Genel olarak daha sık karşılaşıp kullandığımız vitamin mineral desteklerinin kullanımlarını sizinle paylaşacağım. Sıklıkla karşılaştığımız vitamin ve mineraller şu şekildedir;

C VİTAMİNİ: Günlük besinlerde alınma miktarı yetişkinlerde yaklaşık 90 mg şeklindedir. Besinsel kaynakları; turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuşburnu, asma yaprağı, brokoli, karnabahar, kivi, ananas gibidir. Besin desteği olarak kullanılmak istenmesi hastalık durumunda gribal enfeksiyonlarda, idrar yolu enfeksiyonlarında vücudumuzu desteklemektedir. Ester-C şekli en aktif ve kullanılan şeklidir. Fazlası vücuttan idrarla atılır çünkü suda eriyen bir vitamindir.

D ViTAMİNİ: Besinsel ve diyetsel alımı çok az olan bir vitamindir. Esas kaynağı güneş ışığıdır. Besinsel almak oldukça zordur. D vitamini coğrafya olarak genel ülkemizin %30 ‘unda eksikliği saptanan bir vitaminidir. D vitamini karaciğerde depo edilir ve yağda eriyen bir vitamindir. Eksikliği kan testiyle saptandıktan sonra destek olarak kullanılabilir. Ama seviyelerine bakılmadan destek olarak kullanılmaması gerekmektedir çünkü depo edilen bir vitamindir ve fazlası toksisite özelliği gösterebilir.

MAGNEZYUM VE DEMİR TAKVİYELERİ: Demir vücut için oksijen taşınmasındaki en temel görevli mineraldir. Günlük alımı oldukça önemlidir. Kaynakları; kırmızı et, kurubaklagiller, yumurta,  yeşil sebzeler gibidir. Ama en kaliteli kaynağı kırmızı ettir. Demir eksikliğine genelde kadın bireylerde rastlamaktayız. Demir takviyesi gerekli görülürse günlük kullanımı önemlidir. Enerji metabolizmasında etkilidir. Magnezyumda aynı şekilde yine kadınlarda sıklıkla eksikliği saptanan bir mineraldir. Eksikliği depresyona tetiklenme, migren, baş ağrısı gibi etkenleri vardır. Takviye olarak alınabilir. Miktarına dikkat edilmelidir günlük doz aşılmamalıdır.

KOENZİM-Q10 TAKVİYESİ: Koenzim-q10 25 yaşından sonra üretimi vücutta yavaşlayan bir enzimdir. Vücudun enerji metabolizmasında görev yapan yaşlanma karşıtı bir destek olarak görülebilir. Günlük alım dozları tam belirtilmese de ileri yaşlarda olan bireylerin kullanması uygun olacak bir takviyedir. Günlük alım dozuna uyulmalıdır.

Besinler ilacımız olsun öncelikle hedef besinlerle sağlığımızı düzenlemektir. Sonrasında tıbbi olarak da gerekli görülen takviyeler vücudu destekleyici olabilir ama unutmayalım ki tüm ilaçlar karaciğerde çözünmektedir. Karaciğerimizi yormak istemeyiz o yüzden dozunda kullanım önemlidir. Sağlıkla kalın

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech