Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eczaneler kepenk mi kapatacak?

Eczacıların karlarını en son

Eczacıların karlarını en son 2009 yılında güncellenen ilaç Fiyat Kararnamesi belirliyor. İlaç fiyatlarının kura endeksli olarak güncellenmemesi ve artan maliyetler bazı eczaneleri kapanma riski ile karşı karşıya bıraktı. Dolayısıyla Eczacılar bazı ilaçlara ulaşma konusunda problem yaşadıklarını belirtiler. Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata gazetemize yaptığı açıklamada, “Bazı eczanelerin kapanma ihtimali var” derken, Eczacı Ali Uyanık ise “Depolarda bazı ilaçlar yok” ifadelerini kullandı.

Gelmeyen ilaçları not alan eczacılar ilaçlar geldikçe tekrar sipariş çekmek durumunda olduklarını kontrol ettiklerini söylediler. Bu konuda gazetemize açıklamalarda bulunan Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata, “ Bir gün olmayan ilaç ertesi günü az da olsa depoya gelebiliyor. Ama büyük sıkıntı yaşanan bazı tansiyon ilaçları var” ifadelerini kullandı.

Bazı eczanelerin tabi ki kapanma ihtimali var “

Eczacı Odası Başkanı Karaata, “ Piyasada olmayan ilaçları vatandaşlar çok iyi biliyor. Piyasada bulunamayan ilaç gün ve gün değişebiliyor. Bir gün olmayan ilaç ertesi günü az da olsa depoya gelebiliyor. Ama büyük sıkıntı yaşanan bazı tansiyon ilaçları var. Buna benzer diğer ilaçlar var ve maalesef bu problem devam ediyor. Kur artışları ilaç fiyatlarını direkt etkiliyor. İthalatçı firma veya imalatçı firma ilaca yapılan yüzde 36.4 lük zammı yetersiz buluyor. İnanın ki eczanelerin neredeyse yüzde 60’ı öz sermayesi güçlü olmayanlar, hepsi zor durumdalar. Bazı eczanelerin tabi ki kapanma ihtimali var. Kimse zararına iş yapamaz. Asgari ücrete ve piyasaya gelen zam fiyatları ilaçlara tam olarak yansıtılmadı. Kasım ayından beri zamlı ilacın parasını eczacı kendi cebinden ödüyor. Haziran’ın 15’inde ancak eczacıya dönüşü olacak. İlaç fiyatları artarken piyasa oranında artmıyor, olay oradan kaynaklanıyor. Ben geçen sene 450 lira elektrik faturası öderken bu sene 2.000 lira ödedim. Euro 17, 18 lira bandındayken hiçbir firma ithalatçı 6.5 olarak belirlenen kurdan devlete ilaç veremez” dedi.

Türkiye’de bulunan depolar da bazı ilaçlar yok”

Eczacı Ali Uyanık, “ Piyasada bulunamayan ilaçlar maalesef var. Sektör dışa bağımlı olduğu için birçok kalem dışarıdan geliyor. Özellikle yurt dışından gelen ithal ilaçlarda, piyasada istediğimiz kadar ilaç depolayamıyoruz. Sigara bırakma ilacı, tansiyon ilacı, mide koruma ilacı, kalp ilacı gibi önemli noktalarda ilaç eksikleri var. İnsanlar istedikleri ilaçları eczanelere gittikleri zaman hızlı ve sağlıklı bir şekilde tedarik edemiyorlar. Ellerinde bulunan reçete ile eczane gezerek ilaçlarını aramak zorunda kalıyorlar.

Sorumlusu eczaneler değil”

Çanakkale ecza depoları ve şubeleri var oradan tedarik ettiğimiz ilaç yarım saat içinde geliyor fakat sorun şu, o ilaç depoda yok. İlaçların olmamasının sorumlusu eczaneler değil. Pandemi döneminde eczaneler her şeye rağmen bu hizmeti yönettiler. Sadece Çanakkale’de değil Türkiye’de bulunan depolar da bazı ilaçlar yok.

Sigara bırakma ilacı, mide koruma ilacı, tansiyon ilacı, kalp ilacı… İlaç varken eczaneler ilaçları bulundurmuyor değil, biz sipariş geçemiyoruz. Olmayan ilaçların siparişini veriyoruz geldikçe bulundurmaya çalışıyoruz. Üretici firmalar, tedarikçiler istedikleri fiyatlarla Türkiye’de ilacı satamadıkları için Türkiye’ye ilaç getirmek konusunda naz yapıyorlar. İlaç diğer ekonomik parametrelerden, mazottan bağımsız değildir. Üretim maliyeti var ve dövizdeki hareketlilik yüzünden insanlar orta vadede öngörüde bulunamıyorlar. Her yıl Şubat ayında ilaçların fiyatları kura göre güncellenir. Euro şu an 17,65 lira fakat ilaçlarda belirlenen Euro fiyatı 6,5 lira. Bu sebepten ilaç firmaları Türkiye’ye ilaç getirme noktasında sıkıntı yaratıyorlar.

Fiyat arttıkça kar oranı düşüyor”

İlaç fiyatları arttıkça eczacının kar oranı düşüyor. İlaç fiyatlarının artmasından eczacılar mutlu değil. İlacın ulaşılabilir olması gerekir. İstediğimiz zaman ilaca ulaşabiliyor olmalı ve hastalarımızın taleplerini cevaplandırıyor olmamız lazım. Hastalar ilaç fiyatlarının artmasının dışında kendilerine muhatap bulamazlar. Hasta elinde reçetesiyle geliyor ve hızlı bir şekilde ilacına ulaşmak istiyor. Bu hastanın en doğal en temel hakkıdır. Bu sorunların çözümü ekonomiden geçiyor, ülkemizin ekonomik ve sosyal anlamda rahatlamaya ihtiyacı var. İlaç konusunda gerçekçi politikalarla gerçekçi bir şekilde bu işi yürütmek lazımdır. Daha dün tabipler Ankara’da seslerini duyurdular. Bu hizmeti sunanlar ve üretenler mutlu değiller. Sosyal güvenlik değeri kavramını yitirmiş durumda. Bu şekilde her şey yanlış giderse doğru bir sonuç beklemek mümkün değil” dedi.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech