Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mide Ameliyatları ve Beslenme-1

Bildiğimiz gibi obezite çağımızın

Bildiğimiz gibi obezite çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri. Özellikle hareketsiz yaşam, artan fast-food tüketimi ve işlenmiş ürün-paketli gıdada artış sebebiyle artık obezite, tüm yaş gruplarında en önemli kronik hastalık ve ölüm sebeplerinden biri haline geldi. Tabii ki obezite, mücadelesi zor bir sağlık sorunu olsa da doğru yöntemlerle aşılması mümkündür. Kilo verme denilince ilk olarak akla diyet ve egzersiz gelse de farklı çözümlerden de bahsedebiliriz. Bugünkü konumuz mide ameliyatları…

İlk olarak en sık tercih edilen operasyon olan tüp mideden bahsedelim. Laporoskopik Sleeve Gastrektomi olarak da geçen bu ameliyatta, mide hacmi yaklaşık 100-150 ml olarak kalacak şekilde mideden uzunlamasına yaklaşık %80lik kısmı alınır. Bu sebeple çok düşük besin alımıyla kişide tokluk hissi sağlanır. Ayrıca açlık hormonları ve kan şekerine etki eden hormonlarda da değişimler görülür. Diğer bir yöntem ise Gastrik By-Pass denilen yemek borusunu küçük bir tüp yardımıyla doğrudan ince bağırsağa bağlandığı bu sayede midenin ve onikiparmak bağırsağının atlandığı operasyondur. Sık uygulanan bu iki yöntem geri dönüşü olmayan yöntemler olup ciddi tetkikler gerektirmektedir.

Bu yöntemler dışında geri dönüşü olan ve benzer etkileri görülen yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar mide kelepçesi ve mide balonu yöntemleridir. Mide kelepçesi veya bandı olarak bilinen yöntemde yemek borusuna yakın bir kısma tüp oluşturacak şekilde bir silikon bant yerleştirilir. Bu bant sıkılıp gevşeyebildiği için yöntem geri dönüşlü olmaktadır. Mide balonu ise mide içine ameliyatsız şekilde içi steril sıvı dolu bir balon yerleştirilerek midenin kullanılabilen alanını düşürmek ve besin alımını azaltmak amacıyla yapılmaktadır.

Devamı Yarın…

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech