Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çayın Hikayesi-1

Beslenme denildiğinde öncelikle aklımıza

Beslenme denildiğinde öncelikle aklımıza katı besinler gelse de, içecekler de hayatımızın önemli bir yerinde yer almaktadır. Bugün ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çaydan bahsedelim.

Çeşitli bitkilerin yaprak, kök veya çiçeklerinin kaynatılması veya demlenmesiyle ortaya çıkan içecek çeşitlerine çay denilse de asıl olarak Camellia Sinensis bitkisinden elde edilen içecektir. Tabii ki, bizim aklımıza ilk olarak siyah çay gelse de yeşil çay için çayın atası diyebiliriz.

İlk olarak Çin’de milattan önce 2000li yıllarda tıbbi amaçlarla kullanıldıktan sonra su ile bir araya getirilip içecek haline dönüştürülmüştür. İçilebilir olarak kullanılması ise bazı kaynaklara göre milattan önce 10. yüzyıllara denk gelmektedir. Çin’de içilmeye başlayan çay, önce o bölgedeki Kore, Japonya ve Vietnam’da yaygınlaşmıştır. Uzunca bir süre uzak doğu kültüründen batıya gelmese de günümüze daha yakın bir zamanda, 18. yüzyılda çay üreticilerinin Portekiz’e gidip çay yetiştirmeye başlamasıyla beraber adım adım Avrupa’ya giriş yapmıştır. Fakat o dönemde pahalı bir içecek olduğundan tüketimi çok yaygınlaşmamış, özel günlerle sınırlı kalmıştır. Batıda ilk olarak İngiltere’de çay günlük tüketime yerleşmiştir.

Ülkemize ilk gelişi ise Osmanlı zamanında 2. Abdülhamit döneminde birkaç dükkânın çay üretmesiyle başlamış ve değerli bir içecek olduğunun anlaşılmasıyla Çin’den getirilen fidanlar Bursa’ya ekilmiştir. Fakat iklim şartları uygun olmadığı için yetiştirmek mümkün olmamıştır.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech