Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hipotiroidi ve Beslenme- 2

Dün Yazının Devamı… Tedavi

Dün Yazının Devamı…

Tedavi konusunda ise temel yaklaşım ilaç tedavisi olup, bu süreçte beslenme konusunda da mutlaka düzenlenme sağlanmalıdır. Hipotiroidi durumunda genelde kalori kısıtlaması, bazal metabolizma hızının düşmesine bağlı olarak biraz daha fazla olmalıdır. Aksi takdirde hedeflenen kilo kaybı sağlanamayabilir. Ayrıca vitamin ve mineraller konusunda dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu belirtmek gerekir.

Özellikle iyot, tiroit hormonu oluşumunda doğrudan etkili olduğu için yetersizlik varsa takviye olarak alınmalı, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta tüketimi arttırılmalıdır. Tabii ki iyotlu tuz da kullanılabilir fakat sodyum içeriğinden dolayı tansiyon konusunda risk oluşturmaktadır. E vitamini, iyot emilimini arttırdığından zeytinyağı ve kuruyemişlerin tüketimine dikkat edilebilir. Ayrıca selenyumdan zengin besinler de beslenmeye eklenebilir.

Guatrojenlerden karnabahar, brokoli, lahana, karalahana gibi besinlerin tüketimi dengede olmalı, soya ve kahve ise hormon aktivitesini olumsuz etkileyebileceğinden özellikle ilaç saatlerine yakın zamanlarda tercih edilmemelidir. Eğer hipotiroidi haşimato denilen, otoimmün şekilde oluştuysa çok daha ileri düzeyde, fonksiyonel bir yaklaşımla beslenme düzenlenmelidir.

Bilgilerimiz doğrultusunda bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Tabii ki, bu ve bunun gibi ciddi rahatsızlıklarda hekim ve diyetisyen desteği almanız, en doğru yaklaşım olacaktır. Haftaya görüşmek üzere…

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech