Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hipotiroidi ve Beslenme- 1

Geçen hafta kilo verme

Geçen hafta kilo verme sürecinde en çok olumsuz etkisi olan rahatsızlıklardan biri olan insülin direncini konuşmuştuk. Bu hafta da benzer şekilde metabolizmanın hızını düşüren, özellikle Çanakkale bölgemizde sıkça görülen ciddi bir rahatsızlıktan bahsedelim. Konumuz hipotiroidi…

Hipotiroidi yani tiroit hormon yetersizliğinden bahsetmeden önce birlikte bu hormonu tanıyalım. Tiroit hormonu, boynun ön kısmında kelebek şeklinde bulunan tiroit bezinden salgılanan ve metabolizmanın çalışması üzerine çok etkili olan bir hormondur. Özellikle genetik faktörlerden etkilenen bu hormon bazı kişilerde az salgılanır. İyi gizlenen bir hastalık durumu olduğundan belirtileri takip etmek, hastalığın seyrini belirlemede oldukça önemlidir. Eğer ailede hipotiroidi öyküsü varsa, anlam verilemeyen bir kilo alma durumu söz konusuysa, tırnak ve saçlarda problemler gözlemleniyorsa, kendiniz halsiz ve yorgun hissediyorsanız, son dönemlerde depresif belirtiler gösteriyorsanız tiroit hormonunuz yetersiz salgılanıyor olabilir.

Tanı için kan tahlili yapılarak uzman hekim tarafından TSH, T3 ve T4 değerleri kontrol edilir. TSH’ın referans değerlerden yüksek olması veya T3 – T4 değerlerinde farklılıklar görülmesi durumunda hipotiroidi teşhisi konularak daha ileri tetkikler yapılır. Genelde LDL kolesterol yüksekliği ve insülin direnci, bu hastalığın beraberinde görülebilmektedir.

Devamı Yarın Gelecek…

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech