Besin alerjisi tükettiğimiz besinlere bağışıklık sistemimizin anormal yanıt vermesi olarak adlandırılabilir. Birçok organda farklı etkilere neden olan besin alerjileri, deride kızarıklık benzeri hafif belirtilerle geçebileceği gibi kişinin ölümüne sebep olabilecek kadar ciddi de olabilir.
Besin alerjileri özellikle bebeklik döneminde, daha çok ek gıda tüketimiyle başlar. Kimi alerjiler çocuk büyüdükçe geçse de kimi alerjiler de hayat boyu sürebilir. Nefes almayı güçleştiren alerjiler en tehlikeli olanıdır ve kişinin hayat boyu takibini gerektirir. Belli başlı alerjik besinler vardır fakat her birey için her besinin alerjik olma özelliği bulunur. İnek sütü, yumurta, yer fıstığı, kuru yemişler, kabuklu deniz canlıları, buğday, susam, balık, soya, bakliyatlar en sık karşılaşılan alerjik besinlerdir.
Alerji belirtileri besin alımının hemen sonrasında gerçekleşebildiği gibi sindirim sisteminde belli bir süre sonra da görünebilir. Nefes almakta güçlük, dilde şişme, kusma, kanlı ve mukuslu dışkılama, egzama benzeri cilt sorunları alerji belirtilerindendir.
Besin alerjilerinde teşhis oldukça deneyim gerektiren bir süreçtir. Tüketilen besinin miktarı bile belli bir sınırı aştığında alerjik reaksiyona neden olabilir. Karışım halindeki besinler için tüketilen gıdanın içeriğinin bilinmesi oldukça önemlidir. Kişinin bir beslenme günlüğü tutması, belirtileri fotoğraflaması, belirtilerin başlangıç ve bitiş zamanını ölçmesi teşhis için faydalı olacaktır.
Besin alerjisi tedavisinde alerjik besinlerin kişide oluşturduğu belirtilerine göre diyette sınırlı oranda bulunması ya da tamamen çıkarılması gereklidir. Olası istenmeyen durumla karşılaşma ihtimaline karşı kişinin yakın çevresinin besin alerjisi hakkında ve acil müdahale tekniklerini bilmesi önemlidir. Dışarıda tüketilen besinlerde gizli alerjenler bulunabilir bu nedenle besin içeriği hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.
Çeşitli alerjik besinler için kaçınılması gereken gıdaların listesi hazırlanmalıdır. İnek sütü alerjisi için sütün her formu, tereyağı, margarin, kaymak, yoğurt, puding, sütlü tatlılar, lor, peynir, peynir altı suyu, kefir, krema; yumurta alerjisi için yumurta ile yapılan her türlü gıda, mayonez, bebe bisküvisi, bazı makarnalar, pastalar, bazı lezzet vericiler; balık ve deniz ürünleri için vatoz, morina balığı, uskumru, ton balığı, ıstakoz, karides, yengeç, deniztarağı, salyangoz, midye, kalamar ve ahtapot; kuru yemişler için yer fıstığı, kestane, ceviz, hindistan cevizi, badem; tahıllar için buğday, kepek, bulgur, krakerler, kuskus, makarna, erişte, malt, nişasta diyetten çıkarılması gereken besinlerdir.
Besin alerjileri kişinin yaşamını zorlu hale getiren ciddi bir sağlık sorunudur. Alerjiler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak yaşanabilecek olumsuz sonuçların önüne geçmek için gereklidir. Herhangi bir besin için alerji şüpheniz bulunuyorsa vakit kaybetmeden alanında uzman bir hekime ve diyetisyene başvurmanızı öneririm. Haftaya görüşmek üzere, sağlıkla kalın…