Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

B12 Vitamini

Vitaminler, hücrelerinin kendini yenileyebilmesi,

Vitaminler, hücrelerinin kendini yenileyebilmesi, büyüme-gelişme ve enerji üretiminde aktif rol alan organik bileşiklerdir. Suda eriyen, ısıya dayanıksız olan bir vitamin çeşidi olan b12 vitamini insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir ve vücutta az da olsa depolanabilmektedir. Vücut tarafından üretilemeyen bu vitamin dışarıdan beslenme ve takviyeler ile alınabilir.

Vücutta birçok işleve sahip olan b12 vitamini protein metabolizmasında görev alır, sinir sisteminin doğru ve hızlı çalışmasına yardımcı olur ve kan hücrelerinin üretiminde aktif rol alır.

B12 vitamini DNA metabolizmasında da önemli işleve sahip olması nedeniyle eksikliğinin yaşanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, emilim bozuklukları ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı b12 eksikliğine neden olan faktörlerdir. Eksiklik belirtileri; nefes darlığı, çarpıntı, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, duygu durum değişiklikleri, yorgunluk, güçsüzlük, üşüme, unutkanlık, konsantre olma zorluğu, depresyon, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda uyuşma, soluk sarı renkli cilt ve kansızlık olarak sıralanabilir. Geçici kısırlık durumuna neden olabilir.

Hamile ve emziren annelerde, hayvansal kaynaklı besin tüketmemeleri nedeniyle vegan beslenenlerde, emilim sorunları yaşayabilmeleri nedeniyle mide ve bağırsak ameliyatı olmuş veya sindirim sistemini etkileyen gastrit ve çölyak hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerde b12 eksikliği görülme sıklığı daha fazladır.

B12 vitamini hayvansal besin kaynaklarında bulunur. Eksikliğini yaşayan bireylerin bu kaynakları beslenmelerine eklemeleri gerekir. Karaciğer, dalak, böbrek, alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta b12 vitaminin en zengin kaynaklarıdır. Isıya duyarlı bir vitamin olması nedeniyle kızartma tarzı yüksek ısıda pişirme yöntemi b12 vitaminini yararsız hale getirmektedir. Alkol b12 vitamininin emilimini azaltıcı rol alır.

Doktor tarafından kişideki eksiklik durumuna göre enjeksiyon ya da hap ile farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bireyin günlük hayatını ciddi oranda olumsuz etkilemeyen eksiklik durumunda ise beslenme uzmanları tarafından kişiye özel planlanmış beslenme planı eksikliğin giderilmesinde faydalı olacaktır.

Sağlıklı bir yaşam için beslenme planı tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli oranda içermelidir. Sağlıklı günler dilerim, haftaya görüşmek üzere…

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech