Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyette Alkol Tüketimi

Beslenme, bireyin temel ihtiyaçlarından

Beslenme, bireyin temel ihtiyaçlarından biri olmasının yanında sosyalleşmesi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Davetler, kutlamalar ve büyük aile toplantıları zaman zaman bireyin beslenmesine alkollü içecekleri de ekleyebilmektedir. Sıklığına ve tüketim miktarına dikkat edilerek tercih edilmesi gereken alkol, bireyin bedeninde pek çok etkiye sahiptir.

Sağlıklı kilo kontrolü için harcanan ve vücuda alınan enerjinin dengede olması gerekmektedir. 1g alkolün 7 kkal olduğu bilinmektedir ve bu miktar aynı miktarda tüketilen karbonhidrat ve proteinin sağladığı enerjinin yaklaşık iki katıdır.

Alkol, kalorik değerinin yanında vücuttan sıvı atımına neden olarak vücudumuzun yapıtaşı olan hücrelerin bütünlüğünün bozulmasına neden olmaktadır. Karaciğerde metabolize olarak olası karaciğer hasarlarına zemin hazırlamaktadır. Uzun süre tüketimi metabolizmanın düzenli işleyişini bozmakta ve bireyin kilo alımını kolaylaştırmaktadır. Vücutta metabolize olması sonucu ortaya çıkan maddeler yağ yapımı sürecini hızlandırmakta ve bireyin yağ kütlesini arttırmaktadır. Ayrıca bireyin kan şekeri dengesini değiştirerek ani açlıkların oluşmasına neden olmakla birlikte, çeşitli hormonların etkinliğini azaltarak uyku kalitesini de olumsuz etkilemektedir.

Alkol, sinir sistemi üzerinde etkili olarak bireyin kaslarını sağlıklı bir şekilde kullanmasını engellemektedir. Özellikle sporcularda olası yaralanmalara zemin hazırlamakla birlikte, performans düşüklüğüne neden olmaktadır. Hücrelerin büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır ve alkol tüketimi sıvı kaybını arttırmasıyla kas gelişiminin de önüne geçmektedir. Bu yüzden kas kütlesinin ve yapısının önemli olduğu sporlarla ilgilenen bireylerin alkol tüketimi konusunda sınırlı ve dikkatli olmasını, özellikle müsabaka öncesinde alkol almamaları önerilmektedir.

Alkol tüketiminin sıklığı, miktarı ve çeşiti önemli olmakla birlikte dikkat edilmesi gerek bir diğer konu ise alkol ile birlikte tüketilen mezelerdir. Alkol alımı sırasında tercih edilen mezelerin az yağlı, az tuzlu genellikle sebze bazlı olanlardan tercih edilmesi diyette alkol alımında fazladan kalori alımını engelleyecektir. Alkol alımı sonrasında ise kaybı yaşanan sıvının ve minerallerin yerine konulması gerekmektedir ve bu durum ertesi gün tüketilen su miktarına, yeterli ve dengeli beslenmeye bağlı sağlanabilmektedir. Çay ve kahve gibi sıvı kaybına neden olan içeceklerin bir süre tüketilmemesi, alkolün vücutta oluşturduğu hasarı gidermek için antioksidan özellik gösteren sebze ve meyvelerin beslenme programında mutlaka bulunması gerekmektedir.

Alkol konusuna değinmişken kırmızı şarap tüketiminin sağlık üzerine etkileri konusundaki fikrimi belirtmek isterim. Araştırmaların birçoğu kırmızı şarap içinde bulunan antioksidan bileşiklerin sağlık açısından faydalı olduğunu gösteriyor. Fakat bu bileşikler alkolün zararlı olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Şarapla aynı faydayı sağlayacak bir içecek arayanlara şıra veya özellikle Trakya bölgesinde bilinen hardaliyeyi tercih etmelerini öneririm. Sağlıkla kalın…

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech