Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mide Rahatsızlıkları ve Beslenme

Mide ile ilgili en

Mide ile ilgili en çok bilinen rahatsızlıklar reflü, gastrit ve ülserdir. Kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan bu üç rahatsızlık için ortak bazı nedenler vardır. Bunlar; yanlış beslenme, aşırı kilolu olma durumu, stres, sigara ve alkol kullanımıdır. Her hastalık için farklı beslenme yaklaşımları bulunur.

Reflü, mide içeriğinin yemek borusu yoluyla ağıza doğru gelmesi olarak ifade edilebilir. Mide ile boğazda tahriş hissi ve yanma en bilinen belirtilerindendir. Öncelikle midenin sıkışık konumda bulunması rahatsızlığın oluşmasında önemli bir nedeni oluşturur. Sıkı kemer kullanımı ve vücudu sıkan korseler olabildiğince tercih edilmemelidir. Aşırı kilo mide üzerinde baskı oluşturacağı için bel çevresindeki yağlanmayı azaltıcı alışkanlıklar kazanmak oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır. Yemek sonrası hemen yatar pozisyona geçmek mide içeriğinin mideden çıkmasına neden olabilir bu nedenle yemek sonrası 2-3 saat oturur pozisyonda ya da dik bir şekilde durulması önemlidir. Mide kapağının hareketliliğini arttıran koyu kahve ve demli çay, aşırı yağlı ve baharatlı besinler, çikolata ve soğan beslenmede kısıtlı miktarda yer alabilir. Çok soğuk veya çok sıcak besin tüketiminden kaçınılmalıdır. Midenin çok fazla dolmasına izin verilmemeli, yemek ve sıvı tüketimi bir arada olmamalıdır.

Gastrit, mide duvarının iltihabı olarak bilinir. Midede basınç hissi, bulantı ve kusma sıklıkla karşılaşılan belirtilerdir. Mideyi yormamak adına yemekler çok çiğnenmeli, posa bakımından zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Mide asidinin aşırı oluşumunu engellemek için uzun süreli açlık durumundan kaçınılmalıdır. Asitli içecekler, aşırı acı ve baharatlı besinler tüketilmemelidir. Kişiden kişiye değişen hassasiyet durumu tercih edilen besinleri değiştirebilir. Birisini rahatsız eden herhangi bir besin başkası için sorun oluşturmayabilir.

Ülser, sindirim sisteminin çeşitli yerlerinde oluşabilen yara durumunu ifade eder. Miktarı az fakat besleyici beslenme modeli benimsenmelidir. Dokuların onarımı için kaliteli protein kaynakları tüketilmeli, mide asitliğini artıran sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Mideyi rahatsız edebilen turşu, salamura ve konserve gıdalar tüketilmemelidir. Uzun süre aç kalınmamalı, aşırı sıcak ve soğuk besinler tercih edilmemelidir.

Çoğunlukla kahvaltılarda tercih edilen portakal-mandalina suyu mideyi irrite etmesi nedeniyle tüketilmemelidir bunların yerine elma, şeftali, muz tercih edilebilir. Yağda kızartılmış besinler yerine haşlanmış besinler, açma-poğaça yerine sağlıklı karbonhidrat kaynağı olan tam buğday ekmeği, çikolatalı tatlılar yerine meyve salatası tüketilebilir.

Son olarak stres, mide asidini arttırıcı rol alması nedeniyle mide sağlığını olumsuz etkileyen bir diğer önemli faktördür. Çok değerli olduğunuzu daima hatırlayın. Kendinize çok iyi bakın, haftaya görüşmek üzere…

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech