Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bel Çevresi Yağlanmasına Dikkat!

Sağlıklı bir bedenin yalnızca

Sağlıklı bir bedenin yalnızca tartıda gördüğümüz sayılardan ibaret olmadığını biliyoruz. Vücut yağ yüzdemizin önemli olmasının yanında bu yağ miktarının vücudumuzda konumlanması da önemlidir. Bel ve karın çevresinde yoğunlaşan yağ miktarı hayati organlarımızın metabolizmasını doğrudan etkilemektedir. Bu durum kalp – damar hastalıkları, tip 2 diyabet vb. pek çok rahatsızlık ile ilişkilidir. Doğuştan gelen kalıtımsal özelliklerimiz vücut şeklimizi tabii ki etkilemektedir fakat doğru beslenme ve fiziksel aktivite ile kontrolü ele almamız mümkündür.

Çoğumuzun düşündüğünün aksine beslenme konusunda katı yağları ve hayvansal gıdaları tek başına bel çevresi yağlanmasının suçlusu ilan edemeyiz. Evet, fazla tükettiğimiz kalori içeren her besin bel çevremizdeki yağlanmayı arttırıcı özelliktedir fakat hayati önem arz eden kaliteli proteinler yüksek oranda hayvansal gıdalarda bulunur. Porsiyon kontrolünü sağladıktan sonra sağlıklı katı yağlar ve hayvansal besinler vücut kompozisyonumuzu iyileştirmemize yardımcı olur.

Yüksek enerji içeriği ve doygunluk hissi sağlayan hormonlarımızın işleyişini bozması nedeniyle alkol tüketimi bel çevresi yağlanmasında oldukça büyük bir paya sahiptir. Tüketimini sınırlamak ve hatta olabildiğince tüketmemek bizim için en iyisidir.

Yapılan çalışmalara göre margarin, kızarmış ürünler, paketli ürünlerde bulunan trans yağlar bel bölgemizdeki yağlanmayı arttırmaktadır. Etiket okumayı öğrenerek olabildiğince trans yağ tüketiminden kaçınabiliriz. Kızartma yerine daha sağlıklı olan haşlama, fırınlama yöntemlerini tercih edebiliriz. Fast-food tüketiminden de kaçınarak sağlığımız için güzel bir adım atmış oluruz.

Yeşil çayın içeriğindeki kateşinler sayesinde metabolizmamızı hızlandırdığını biliyoruz. Egzersizle birlikte yeşil çay kilo kaybını desteklemekte ve doğal olarak bel çevresi yağlanmasını azaltmaktadır. Gün içerisinde 1-2 fincan yeşil çay tüketebiliriz.

Yapılan çalışmalar obez bireylerin lif oranı düşük besinleri oldukça fazla tükettiğini göstermektedir. Beslenmemizde dahil edeceğimiz lifli besinler tokluk süremizi uzatarak kilomuzu korumamıza yardımcı olur ve doğal olarak bel çevresi yağlanmayı azaltıcı etki gösterir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gibi lif alımını arttırıcı tercihlerde bulunabiliriz.

Bel çevresindeki yağlanma yüksek tansiyon, metabolik sendrom, mide ve kolon kanseri, diyabet, osteoporoz ve pek çok başka hastalık ile bağlantılıdır. Bu tür rahatsızlıklar hayat kalitemizi doğrudan etkiler.

Genel anlamda toplayacak olursak bel çevresini azaltmanın en etkili yolu; hazır gıdalar yerine mevsim meyve ve sebzelerini, tam tahıl besinleri, kuru baklagilleri, balık, tavuk, et ve yumurta ile süt ürünlerinin tamamını içeren dengeli ve yeterli beslenme modeliyle beslenmek, haftada 3-5 gün 30 – 60 dakika egzersiz yapmaktan geçiyor. Sağlıklı günler diliyorum. Haftaya görüşmek üzere…

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech