Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Ãœyelik
Ãœye GiriÅŸi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beslenme Klişeleri ve Gerçekler

Sağlıklı beslenme, zayıflama veya

Sağlıklı beslenme, zayıflama veya kilo alma konularında herkesin kendine özgü bir düşüncesi vardır. Peki, bu düşünceler ne kadar doğrudur ya da ne kadarı gerçeği yansıtır? Çok bilinen ama aslının çok farklı olduğu konulara bir bakalım.

Ä°lk olarak, “EkmeÄŸi kes, zayıflarsın.” kliÅŸesinden baÅŸlayalım. Evet, ekmeÄŸi veya ekmek grubuna dahil olan pirinç, bulgur, makarna vb. besinleri tüketmemek kiÅŸinin beslenmesinde bir süreliÄŸine kalori açığı oluÅŸturur ve zayıflamasını saÄŸlayabilir fakat bu grup ile saÄŸlanan makro ve mikro besin öğeleri alınmadığında halsiz düşülmeye ve bağırsak sorunları yaÅŸanmaya baÅŸlar. Özellikle bu tip beslenen kiÅŸilerin diyette kaçamak yapmaya daha elveriÅŸli olduÄŸunu ve saÄŸlıksız besinlere yönelim ihtimalinin arttığını söyleyebiliriz. Ekmek grubunun, daha doÄŸrusu karbonhidratın sıfırlandığı beslenme çeÅŸitlerinde kiÅŸinin yaÅŸam kalitesi düşer ve her ÅŸeyden önce ekmek grubu olmadan beslenmenin sürdürülebilirliÄŸi çoÄŸumuz için imkansız olduÄŸundan verilen kilolar tekrar ekmek tüketimiyle fazlasıyla geri alınır. Önemli olan sürdürülebilir beslenmeyi benimsemektir.

DiÄŸer bir kliÅŸe olan “Kilo vermek istiyorsan akÅŸam saat 6’dan sonra bir ÅŸey yememelisin.” bilgisini de deÄŸerlendirelim. SaÄŸlıklı beslenmede daha hareketsiz kalınan akÅŸam saatlerinde bolca beslenmeden kaçınmak en doÄŸrusu fakat beslenme konusunda saatler herkes için belli kalıplara sokulamaz. KiÅŸinin gündüz deÄŸil de gece çalışması durumu o kiÅŸiye ait beslenme saatlerini deÄŸiÅŸtirebilir. Genel olarak yatmadan ortalama 3 saat öncesi beslenmenin tamamlanması en doÄŸru tercih olacaktır.

“Zayıflama sürecinde light ibaresi bulunan besinleri düşünmeden tüketebilirsin.” cümlesi de sıkça kulağımıza geliyor. Hiçbir besin light ibaresi yazıldığında saÄŸlıksızdan saÄŸlıklıya ya da kilo aldırandan kilo aldırmayana dönüşmez. Kalori anlamında daha düşük olan bu besinler zayıflamanın vazgeçilmezi deÄŸildir. Bu ürünlerin de kalori deÄŸerinin olduÄŸu ve sınırlı porsiyonlarda tüketilebileceÄŸi unutulmamalıdır.

Özellikle mucize bekleyen kiÅŸilerin kalıp cümlesi ise “Sabah aç karna içilen limonlu ılık su yaÄŸ yaktırır.” oluyor. Öncelikle hiçbir besin mucizevi ya da kiÅŸi için sihirli bir deÄŸnek deÄŸildir. YaÄŸ yakımı saÄŸlıklı beslenme ve egzersizin bir bütün olması durumunda gerçekleÅŸir. Ayrıca limonlu su mide sorunları olan ya da tansiyon problemi olanlarda ciddi olumsuz etkiler oluÅŸturabilir.

Son olarak nasıl kilo alabilirim sorusuna verilen “Kilo almak için yatmadan hemen önce paketli ve ÅŸekerli ürünler tüket.” yanıtının bu konuya oldukça saÄŸlıksız bir bakış açısı olduÄŸunu söyleyebiliriz. Bu düşünce, kilo almak isteyenleri kısa süreliÄŸine memnun edebilir. Uzun dönem için bakılırsa paketli ürünler ve aşırı ÅŸekerli beslenmek kiÅŸinin metabolizma düzenini bozar, hem fiziksel anlamda hem de psikolojik olarak kiÅŸiyi yıpratır. Yatmadan hemen önce tüketilen besinler uyku kalitesini olumsuz etkilemekle kalmayıp olası mide sorunlarına da davetiye çıkarır.

Beslenmede klişelerden kaçınmak, zayıflama veya kilo alma için atacağınız ilk sağlıklı adım olacaktır. Haftaya görüşmek üzere…

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech