1950’li yılların ünlü genelev patroniçesiymiş Lüks Nermin. Öyle her önüne gelenin geldiği randevu evi tiplerinden de değilmiş işlettiği randevu evi. Zenginlerden, hatta Devletin ileri gelenlerinden bile, Lüks Nermin’in müşterileri olduğu biliniyormuş.[1]
Öyle ki; dönemin Endonezya devlet başkanı Sukarno Türkiye’ye düzenlediği resmi ziyaret sırasında bir kadınla beraber olmak istemiş. Lüks Nermin’in evinden bulmuşlar bu kadını. Sukarno bel soğukluğu kapmış bu kadından.
Endonezya devleti bunun üzerine Türkiye’ye protesto çekmiş. Devamında Lüks Nermin’in randevu evine polis baskın düzenlemiş. Lüks Nermin dolar kaçakçılığından içeri atılmış.
Endonezya protestosu sonrası, hem Endonezya hükümeti hem de ülkemiz tarafından Persona Non Grata ilan edilmiş yani Nermin!
Persona Non Grata diplomasi de istenmeyen kişi anlamında kullanılıyor.
Rahip Brunson vardı bir ara hatırlarsanız. O zamanlar tartışılıyordu bu Persona Non Grata mevzusu. İlan etmeli miyiz etmemeli miyiz? diye. Etmedik tabi.
Lüks Nermin’e geri dönelim. Kendisi; hapis yattıktan sonra işine geri dönmüş ama tutunamamış.
“Biz diplomatik krizlerle çarpışarak büyüdük kardeşim”[2] dese yeridir Lüks Nermin.
(KÜÇÜKKEN) Evimizin telefonu susmak bilmezdi. Annem hanımefendi sosyal çevresi geniş bir insan olduğu için (kadınlara özel turlar düzenlerlerdi) telefon trafiği çok fazla olurdu. Antalya sıcağı bunaltıcı tabi… bazı zamanlar çok bunalıp telefonu “buyrun! Manukyan’ın evi” diye açardı. Sonrasında da kahkaha atardı. Matild Manukyan’ı çok küçük yaşımdan beridir bilirim bu sebeple.
Lüks Nermin’e, Langa Fatma’ya, Çanakkaleli Melahat’e göre çok daha şan şöhret sahibiydi Manukyan.
Vergi rekortmeni de olmuş kendisi (6 defa).
Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile de onurlandırılmış.
Diplomatik bir durum söz konusu olmamasına rağmen bu çaçalar toplum gözünde Persona Non Grata‘dır.
_____________________
[1] Türk Dış Politikasında Krize Neden Olan Genelev Patroniçesi: Lüks Nermin. (n.d.).
[2] Ece Ayhan Yalınayak Şiirdir- İlk Dize:Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük kardeşim