Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mazlumun İhtiyaç Hiyerarşisi

Maslow’un dünyaya armağan ettiği

Maslow’un dünyaya armağan ettiği mükemmel piramidi bilirsiniz. Bu piramid insanın psikolojik ve fiziksel ihtiyaçları baz alınarak hazırlanmıştır. Yalnız Maslow bey sanırım “default” insan denebilecek birini baz alarak yazmış bunları. ÇÜNKÜ Maslow beyin piramidi Trakya’dan buraya geçemez.

NEDEN?
Maslow’un hiyerarşi tepetaklak durur da ondan. Ters çevirdiğiniz zaman mazlumun, ötekinin, ezilmişin… yani geniş anlamda insanlığın büyük bir bölümünün -esaslı- ihtiyaç hiyerarşisini görebilirsiniz.

İnsanların büyük bir çoğunluğunu kapsayan bu Mazlumun İhtiyaç Hiyerarşisinin en tepesinde barınma, yiyecek, su ve dinlenme gibi temel ihtiyaçlar bulunur. Piramitimiz korunma, güvenlik sırası ile Maslow’u tersten takip eder.

YANILDIN MASLOW YANILDIN
Evet Maslow tarihe yanılan olarak çoktan geçtin. Gerçi sosyal-bilimler tarihine -ki kesin vardır- adını altın harflerle yazmışlardır çoktan ama o tarih zaten gezegenin umurunda değil.

Maslow sen! Kendinden yola çıkarak, insanın kendini gerçekleştirmesini, en tepesine koydun piramitin. AMA bu sadece senin derdin. Biliyorum. Burda olsan şöyle dersin. Temel ihtiyaçları halletseler onların da derdi bu olacak AMA edemiyorlar Maslow. Beceremiyorlar. Ellerinden gelmiyor.

KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK
Maslow neden üstü kapalı konuştun bu kadar?
Neden açık açık söylemedin şunu?
Öyle bir laf etmişsin ki kim nerden bakarsa ordan görüyor bunu.
Piramidin herkese göre değişen tek kısmı burası zaten.

Kendini Gerçekleştirme dediğin şey dönüşüm olmalıdır Maslow. Topyekün dönüşüm. Öyle üstü kapalı da söylememelisin bunu. Yalın bir anlatımla, çıplak bir dille söylemelisin.

İkinci Dünya Savaşında dünyayı gezmeye çalışırken (bilginin peşindeymiş kendisi azıcık) ölen insan varmış bilir misin Maslow?

Senin piramidin en tepesine gelmişken. Piramidin ikinci kısmından sınıfta kalmış çünkü. Çünkü silahlar patlıyormuş dünyada. Ölüvermiş adamcağız.

Gerçi sen savaştan sonra ürettin bu piramidi.

Amerikalı olman da ayrıca ilginç. Değil mi Maslow?

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech