Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

VÜCUT SUYUNUN DÜZENLENMESİ VE BESLENME

Vücut suyu bedenimizin denge

Vücut suyu bedenimizin denge yapısında en önemli konulardan biridir. Vücudun yağ ve kas dokusunun yanı sıra bir su kapasitesi ve lenfatik düzen içerisinde bu suyun işlevleri bulunmaktadır. Genelde vücut ödemi olarak nitelendirilen vücutta fazla suyun olduğu hissiyatı vücut suyu dengesizlikleri problemleri sorgulatmaya itmiştir.

Vücudumuz karmaşık bir yapıya sahip bütünsel bir yapıdır. Vücudumuzda gerçekleşen her olay ve reaksiyon birbirinden etkilenebilmektedir.  Ödemin vücudumuzda belli başlı sağlık problemlerinde görülmesi olağan bir durumdur. Kalp rahatsızlıkları, dolaşım bozuklukları, böbrek rahatsızlıkları gibi ciddi problemlerde vücudumuzda olması beklenen bir sonuçtur.

Ödemin vücutta oluşum mekanizmasında genellikle magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum dengesizlikleri yatabilmektedir. Vücudumuzda dolaşımda ve iletimde görevli olan bu minerallerin vücuttaki ve dokulardaki yoğunluğunun belirli seviyelerde olması dolaşım düzeni için oldukça önemli bir konudur. Ödem konusunda etkili olan mineralleri değerlendirecek olursak ;

Magnezyum : vücudumuzda en çok bulunan 4. Mineraldir. Beyin ve vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Bayanlarda adet dönemlerinde magnezyum kaybı olduğu için takviye alınması önerilen bir mineraldir. Kaynakları; badem, ceviz, fıstık, kaju, kabak çekirdeği, tam tahıllı buğday ekmeği, koyu yapraklı sebzelerdir.

Sodyum: Vücut için en gerekli minerallerden biridir. Sodyum vücut su düzeninde olmazsa olmaz minerallerdendir. Yeterli sodyum alımı oldukça önemlidir. Başlıca kaynağı sofralarda kullanılan tuzdur. Günlük tuz ihtiyacımız 1 çay kaşığı tuzdan karşılanabilmektedir.

Kalsiyum : Vücudumuzun temel yapısı olan iskeletimizin iç yapısında bulunan ve vücut için en önemli minerallerden biridir. Kalsiyum kaynakları; süt, yoğurt, peynir, yağlı tohumlardır. Günlük kalsiyum ihtiyacı yetişkin bireylerde 1000 mg dır. Günlük bu ihtiyacı karşılayabilmek için yaklaşık olarak 2 su bardağı süt(476 mg) , 1.5 su bardağı yoğurt(325 mg) , 2 dilim peynir(87 mg)   tüketmek gerekir.

Potasyum: Vücudumuzda sıvı dengesi konusunda oldukça önemli bir mineraldir. İnsanlar günlük beslenmesinde yediği besinlerden ve içeceklerden yeterli potasyumu alabilir. Önemli olan sodyum ve potasyum dengesidir. Potasyum kaynakları; muz, kayısı, domates, hurma, portakal ve ıspanaktır.

Özellikle Ramazan vakitlerinde iftar ile sahur arası 2-2.5 litreyi aralıklı olarak içmeyi unutmayalım çok önemlidir. Hayırlı Ramazanlar

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech