Günümüzde dünya çapında birçok hastalık bölgesel ve küresel olarak insanoğlunu etkilemektedir. Eski tarihlerde de hep öngörüldüğü gibi besinlerin ilacımız olması gerçekten önemli bir kavramdır. İnsan metabolizması oldukça kuvvetli bir savunma sistemine sahiptir. Yüzyıllar boyunca doğa ve doğada yaşayan canlılarla iç içe olarak adaptasyonunu hala sağlamaya devam etmektedir. Vücudumuzun dış dünyadaki canlılarla, mikroorganizmalarla ve bakteri, virüslerle devamlı temans halinde olması olağan bir durumdur. Vücudumuzun korunma sistemi ne kadar kuvvetli ve düzgün olursa o kadar çok dış canlılara karşı kuvvetli oluruz. Metabolizmanın bunu tam anlamda sağlayabilmesi için öncelikle dikkat etmesi gereken şey vücudumuzun temel yapısındaki dönüşümü sağlayan besinlerdir.
Beslenme her konuda olduğu gibi bağışıklık sisteminde de oldukça önemli bir detaydır. Bireylerin düzensiz beslenme, kilo veya aşırı besinsiz kalma durumlarında vücudunun dış çevreye karşı oluşturduğu tepki genelde hastalıklarla sonuçlanmaktadır. Bakteriler, virüsler ve daha birçok canlıyla her an temans halindeyiz ve bu durum bizi savunma sistemimizi desteklemeye itiyor. Şu an gündemi de meşgul eden virüste dünyada birçok farklı coğrafyaya yayılmış olup insanlar için büyük bir tehtit oluşturmaktadır.
Savunma sistemi vücudumuzda bariyer oluşturarak bu dış etkenlere karşı bizi korur. Savunma sistemimiz yeteri kadar iyi olmazsa tabi ki dışardaki bu virüs, bakterilere açık bir besi alanı olarak bulunmuş oluruz. Beslenmenin düzenli olması ve dengeli ilerlemesi bu süreçte çok önemlidir. Besinlerin ilacımız olmasını istediğimizde ilk öncelikle vücudumuzda herhangi bir vitaminin eksikliğinin olup olmadığını bilmemiz bizim için önemlidir. Eksik vitamin varsa bunun yeri doldurulmalıdır. Bunun yanı sıra beslenmede özellikle meyve ve sebze tüketimi oldukça önemli bir konudur. Mevsim meyve ve sebzelerinin düzenli olarak beslenmemizde bulunması gerekmektedir.
Beslenmede en önemli noktalardan biri bağırsak sağlığını destekleyici besinlerin tüketilmesidir. Bağırsaklarımız dış çevreyle vücudumuzun ilk temansa geçtiği nokta olarak değerlendirilmektedir. Bağırsak sağlığını desteklemede kefir, yoğurt, fermente gıdalar, turşu bunun yanı sıra sarımsak tüketimi bağırsak sağlığını destekleyici gıdalardır. Bağırsak sağlığı ne kadar desteklenirse hastalıklara karşı direncimiz o kadar artar ve bu durum hastalıklara yakalanma riskimizi de azaltmaktadır.
Mevsim meyvelerinden günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi önemlidir. Antioksidan içeriği fazla olan nar veya C vitamini fazla olan turunçgiller gibi meyve gruplarını düzenli olarak tüketmek gerekmektedir. Ayrıca günlük yine yeşil yapraklı sebzeler ve diğer sebze gruplarını düzenli olarak ana öğünlerde yemek veya salata şeklinde tüketmek önemlidir. Yeterli protein alımı vücudun yapım ve onarım yapması için oldukça önemli bir konudur. Dengeli ve yeterli beslenme ile vücudumuzun bağışıklık sistemini kuvvetlendiririz.
Sağlıklı günler dilerim