Yerel seçim turuna devam etmek istiyorum. Malumunuz, 31 Mart 2019’da yerel yöneticilerimizi seçeceğiz. Seçim atmosferine girdik ve sular giderek ısınıyor. Niyetim, başlangıcın fotoğrafını çekmek. Bir önceki yazımda “Eceabat’ta CHP ne yapar?” sorusunun cevabını aramıştım, hatırlarsınız. Şimdi de geçmiş iki dönemin galip partisini irdelemeye çalışacağım.
Önce AK Parti. İlçede 2002 yılında kurulan parti, ilk seçimi olan 2004’te geçerli 2.882 oyun 766’sını almıştı. Seçimin galibi ANAP, 1.216 oy almıştı. Aradan geçen süre içinde gelişim gösteren ve yönetimini yenileyen parti, 2009’da kıran kırana geçen seçimin sonucunda ipi göğüsleyerek birinci parti olmuştu. Bu kez ANAP’ın 936 oyuna karşılık, Ak Parti’nin oyu 1.276… Geçerli oy sayısı ise 3.587 olmuştu.
Oldukça renkli geçen seçim kampanyası, eskinin şenlikli seçimlerini hatırlatmaktaydı. Çaprazlama asılan bayraklar, seçim büroları, dev pankartlar, afişler, el ilanları… Kahve toplantıları, 5 kilometrelik devasa konvoylar… Halkın seçim heyecanıysa görülmeye değerdi. Sokaklar, evler aklınıza gelebilecek her yerde buram buram siyaset kokuyordu. Çünkü bu kez AK Parti, Eceabat için oldukça “yeni” şeyler söylüyordu. “El ele yepyeni bir Eceabat” diyordu.
AK Parti, oylarını iki katına çıkarmayı başardı. Yerelde bir dönemin bitmesini isteyen diğer parti seçmenlerinden de destek geldiği biliniyor. Bir nevi koalisyon kuruldu ve AK Parti seçimi aldı… Bu arada, Demokrat Parti’nin 480 oyunun da ortaya çıkan sonuca katkısı olduğunu ekleyelim. İl Genel Sonuçlarına baktığımızda ise emanet oyların kendi adreslerine döndüğü anlaşılıyor.
2014’e geçmeden önce MHP’den de bahsedelim. Özellikle gençler arasında oldukça talep gören bir parti MHP… Geleneksel olarak kemik bir oyu da var. Genel seçimlerde bu sadık oylar yatay bir seyir izliyor. Ne var ki yerelde bu kitlenin, (CHP seçmeninde olduğu gibi) diğer partilerin içine gömüldüğünü görüyoruz. Yatay seyir, ya aşağı ya da yukarı doğru ivme kazanıyor yerelde.
1994 yılındaki yerel seçimde MHP 66 oy almışken, 1999 seçimlerinde aldığı oy 620… 2004’te bu sayı 24’e düşüyor, 2009’da ise MHP’nin oyu 55. Kendine yakın bulduğu en güçlü sağ adayı desteklemiş MHP’li seçmen.
2014, ilginç bir süreç… Bir önceki dönemin 936 oy alan ANAP adayının bu kez MHP ile 1.416 oy aldığını görüyoruz. Toplamda geçerli oy sayısı yükselerek 3.916 olmuş. 2. CHP 1.321 oy, AK Parti ise 1.154 oy alarak 3. sıraya gerilemiş. (İstatistikî bilgiler: wikizero.com/Türkiye yerel seçimleri)
Hemen aklınıza, Cumhur İttifakı yerelde devam etseydi bu seçimin galibi olur muydu… diye bir soru gelebilir. Yerelde adayın kim olduğu önemlidir diyebilirim. Ayrıca referandum sonuçları da olası bir ittifak konusunda fikir verebilir. Batı bölgelerinin MHP ve AK Parti seçmen profillerinin diğer bölgelerimizden farklı olduğunu hatırlatmak isterim.
Kaldı ki, ufukta bir ittifak görünmüyor. AK Parti cephesinde şu anda ses soluk çıkmıyor. AKP, 5-12 Kasımda adaylık başvurularını alacak.
MHP adayı için bilgiyi doğrudan İlçe Başkanı Engin Derse’dan aldım. Engin Derse: “Asıl dava partisi biziz. Kimseye benzemeyiz. 2 sene önce partimize tuzak kuruldu. Partimizi bölmek istediler. Ama biz, MHP tabelasını, Türk-İslam bayrağını Eceabat’ta yere indirtmedik. Ayakta kaldık. Şunu açıkça ilan ediyorum; Engin Derse, Eceabat belediye başkanlığına adaydır.”dedi.
Yazıyı yazdığım Pazar günü itibariyle, Ak Parti’de sessizlik hâkim. Siyaset geliştiremiyoruz diye yakınıyor partililer. Hiç bir yerde yokuz diyorlar. Ne sosyal medyada, ne de sokakta… Yokuz… Kendimizi gösteremiyoruz. Cevap veremiyoruz… Konuşmazsak, anlatmazsak bu işler nasıl olacak? diye soruyorlar…
Seçimin kaybedildiği dönemden bu yana ilçe yönetimi bir kaç kez değişti. Şimdiki ilçe başkanı Sülhaddin Aksakallı “Biz dava partisiyiz, süreç başladığında aday adaylarımız ortaya çıkar, parti de gereğini yapar” dese de… Partinin bir dönem seçim kazandıran şimdiyse gelişmeleri izlemekle yetinen ağır topları: “Partide davamızı bilen mi kaldı?” şeklinde konuşuyor. Bu partililer, AKP’nin 2002 ruhunun temsilcileri… Küskünlük nedir bilmiyorlar. Görev verilirse her biri koşarak hizmet etmeye hazır olduğunu ifade ediyor.
Aday adaylarına gelince, ismi konuşulanlar: Belediye Zabıta Müdürü Hakan Elik, eski ilçe başkanı H. Öcal Gezen, iş adamı Ali Karaman…
Kulislerde “çok özel bilgi” anonsuyla paylaşılan bir de sürpriz isim var… Yönetmen/Yapımcı Gökhan Tarkan Karaman… Genç yönetmen, NTV kanalında yayınlanan (Yüzüklerin Efendisi filminin yönetmeni) “Peter Jackson ile Çanakkale” adlı belgeselle tanınıyor. Aqua Otel’in sahibi, Eceabat’ın Boss Faruk Abisi (Faruk Karaman’ın) oğlu.
Ak Partililer’in kulak kesildiği diğer isim ise Kemal Dokuz. Adaylığı halinde partiye ortak bir hedefe kilitleyebileceği konuşuluyor. Şu an Eceabat’ı kasıp kavuran İmar Planı hadisesini Kemal Dokuz’un çözeceğine inanıyorlar. Hatta bir partili, “Eline alır mavi dosyayı, n’apar n’eder 40 defa gider gelir, işi koparır” diye konuşuyor. Kemal Dokuz’u özlemişler. Aday olsun yine düşeriz peşine diyenler kadar, Öcal Abiyle el ele verirlerse şansımız artar şeklinde iddialı konuşanlar da var… Anlaşılıyor ki, Kemal Dokuz, şahsi olarak bir teveccüh kazanmış partilisi gözünde…
Peki… AKP’nin mevcut başkanı ne yapar? Bilemiyoruz. 2014’te küllerinden doğup yeniden geldiği gerçeği unutulmamalı… Eceabat siyasetinde kendisini dikkate almayan yanılır.
Eceabat’ın baş döndüren siyasi atmosferine giriş yazılarının ikincisiydi bu.
Biliyorsunuz, bu kasaba hem Lodos hem de Poyraz rüzgârlarına çok açık…
Ben Karayele de dikkat derim. İzleyeceğiz, göreceğiz.