Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

Hayallere fetva engeli

Hayallerini gerçekleştirmenin yolunu piyango biletlerine bırakan vatandaş, bayilere koştu. Din İşleri Yüksek Kurulu ise şans oyunlarından kazanılan paranın haram olduğu hususunda fetva yayınladı. Fetvayı sorduğumuz Çanakkale’deki seyyar ve sabit Milli Piyango bayileri, gazetemize değerlendirme yaptı.

Yeni yılın yaklaşmasıyla hayallerini gerçekleştirmenin yolunun milli piyango biletinden geçeceğini düşünen ve her yıl olduğu gibi bu yıl da şansını denemek isteyen vatandaşlar, piyango bayilerine hücum ediyor. Milli Piyango İdaresindeki biletlerin yüzde 80’i, çekilişe 2 hafta daha olmasına rağmen tükendi. Bazı vatandaşların banka kredisi dahi çekerek bu parayla bilet aldığı gibi haberler gündemde yer alırken Din İşleri Yüksek Kurulu şans oyunları ile ilgili fetva yayınladı.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUNDAN FETVA

Yayınlanan fetvada şu ifadeler yer aldı: “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre; şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira Hz. Peygamber, bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir.”

Çanakkale’de seyyar ve sabit bayi olarak şans oyunları biletleri satan esnaf ise Diyanet İşleri tarafından yapılan açıklamayı ve vatandaşın yılbaşı biletlerine ilgisini gazetemize değerlendirdi;

TİCARET AYRI DİN AYRI

Cahit Başoğul: “İlk haftalarda satışlar durgundu ama havaların iyi gitmesiyle satışlar açıldı. Bildiğimiz kadarıyla Milli Piyango İdaresi elindeki biletlerin yüzde 80’i satılmış. Son güne kadar beklememek gerek. Geçen yıl ikramiye 60 Milyon TL idi, bu yıl 61 Milyon TL. Ancak bilet fiyatları enflasyon oranlarına inat aynı… Diyanetin açıklaması biraz etkiledi. Ticaret ayrı, dini konular ayrı. Bu bileti alan her vatandaş devlete vergi ödüyor. Ayrıca biz de ödüyoruz. Diyanet İşleri de devlet bünyesinde, Milli Piyango İdaresi de. Keşke devletin sağ kolu sol koluna böyle balta vurmasaydı. Aldıkları maaşlar bu bilet satışlarından da yapılıyor. Büyük ikramiye inşallah bu yıl Çanakkale’ye çıkar.”

“HARAM AÇIKLAMASI BENİM İÇİN HÜKÜMSÜZDÜR”

Metin Demirsöz: “Eğer bir ülkede ekonomi bozuksa bu gibi şans oyunlarına talep yüksek oluyor. Çekilişe iki hafta kalmasına rağmen idarede biletlerin yüzde 80’i tükenmiş durumda. Bizim satışlarımız da çok yüksek. Diyanetin ‘Milli piyango haramdır’ açıklaması benim için hükümsüzdür. Bu satılan milli piyango, sayısal loto, süper loto gibi şans oyunlarınından vergi toplanıyor. Bu toplanan vergi bütçeye dahil ediliyor. Bu bütçeden cami de yapılıyor. O camilerde vatandaşlarımız namaz kılıyor. Eğer bilet almak haramsa bu biletten alınan vergi ile yapılan camide kılınan namaz sayılmıyor mu? Ben Çanakkale Müftüsünden bu sorunun cevabını istiyorum.”

 “AÇIKLAMAYI DOĞRU BULMUYORUM”

Ramazan Gümüş: “Satışlarımız çok iyi. Artık ülkede bu iş bir gelenek haline geldi. Ancak seyyar bayi olarak en büyük sorunumuz 2016 yılında Mili Piyango İdaresi ile Ziraat Bankası arasındaki protokolün sona ermesi. Amortilerin parasını ödeyemiyoruz çünkü biz ödemeyi hızlı bir şekilde alamıyoruz. Biz ikramiye çıkan biletleri Ziraat Bankasına veriyoruz. Banka Milli Piyango İdaresine gönderiyor. Paranın bizim hesabımıza gönderilmesi 2 haftayı buluyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamayı doğru bulmuyorum. Sonuçta bu biletlerden alınan paralar da, vergiler de bütçeye aktarılıyor ve bu bütçeden imamların, müftülerin de maaşları ödeniyor. Bunu talihsiz bir açıklama olarak görüyorum.”

Engin Ören

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech