Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Troia Yılı’na hocalardan destek

‘Troia Yılı’na hocalardan destek

‘Troia Yılı’na hocalardan destek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı, aynı zamanda Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Takaoğlu ve Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Lütfi Atay, ‘2018 Troia Yılı’ çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.

Takoğlu ve Atay gazetemize şu açıklamalarda bulundular;

“BELEDİYE VE VALİLİK İŞBİRLİĞİ YAPMALI”

Atay;  “Çaba çok güzel.  Başarılı olmayacak diye bir şey yok.  Unesco’nun Troia yılı ilan edilme ihtimali yok gibi gözüküyor. Bir süreç var aslında bunun için 2 yıl önce başvurmak gerekiyor. Böyle bir projeye siyasiler sahip çıkmadan başarılı olması zor. Tüm dünyada böyle konulara karar veren hükümetlerdir. Hükümet sahip çıkmazsa yapılan projeler pek kabul görmez. Valilik ve belediye faklı görüşlerde de olsalar böyle bir konu için bir araya gelinmeli. Ortak çıkar için iş birliği yapılabilir. Çanakkale’ye fayda sağlayacak bir şey. Zaten çok kötü bir sezon var.”
1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Troia Çanakkale için olduğu kadar Batı uygarlık tarihi için de çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Takaoğlu; “Batı Uygarlığı dediğimiz olgunun özünü oluşturan Yunan ve Roma uygarlıkları için Troia bir başlangıçtır. Batı uygarlık tarihinin ve antik Yunan dünyasının ilk edebi eseri olan ve Anadolu’lu halk ozanı Homeros’un eseri olan İlyada destanının özünde Troya vardır ve aynı şekilde Roma uygarlığının kuruluş destanı olan ve şair Vergilius’un kaleme aldığı Aineias destanının da başlangıç noktası Troia’dır. Bu bakımdan Batı uygarlığının efsanevi köklerinin bağlı olduğu Troia gibi bir kültürel miras değerine sahip Çanakkale için 2018 yılını Troia Yılı ilan etme girişimlerini çok yerinde buluyorum. Troia’ya dünya insanlığının ortak kültürel mirası gözüyle baktığımız zaman bu girişimin herhangi bir olumsuz tepki alacağı ve olumsuz gelişmelerden etkileneceği kanaatinde değilim.” dedi.

“İNANÇ TURİZMİ VE BİLİM TURİZMİ’NE YOĞUNLAŞILMALI”

Takaoğlu, Troia dışında Çanakkale’de öne çıkarılabilecek arkeolojik değerler de olduğun dikkat çekerek; “Örneğin İnanç Turizmi ve Bilim Turizmi kavramları üzerinde yoğunlaşmakta fayda vardır. Örneğin Çanakkale’nin üzerinde bulunduğu antik Troas Bölgesi Aristotales, Anaksagoras, Thales ve Epikuros gibi antik çağın ünlü düşünür ve bilginlerin yaşamayı tercih ettikleri yer olduğu gibi yine antik çağda Kleostratos, Anaksimenes, Straton, Kolotes, Yaşlı Metratodors, Genç Metratodors ve Polyaenus gibi çok önemli bilgin ve düşünürleri yetiştirmiştir.” dedi.

“YABANCI TURİST İÇİN YETERLİ TESİS YOK”

Çanakkale’de ve Türkiye’de düşen turist sayısını yorumlayan Atay; “Turist sayısı sadece Çanakkale’de değil olaylardan dolayı tüm Türkiye’de düşmüş durumda. Çanakkale’nin bir avantajı ise iç piyasa odaklı olması. Gelen yabancı gruplar da söz konusu ancak ağırlıklı olarak yerli turist geliyor. Türkiye’de genel anlamda ciddi düşüş var. Çanakkale’ye gelenler genellikle öğrenci ve Gelibolu ağırlıklı. Yabacı turist geldiğinde bilgisi dahilinde olan yerlere odaklanıyor ve kısa sürede ne kadar çok yer görebileceğini önemsiyor. Çanakkale bir nevi geçiş noktası gibi görülüyor. Çanakkale’de konaklama yapması için turizm çeşitlendirilerek cazip hale getirilmeli. Yabancılar Anzac günü ve özel turlar dışında çok tercih etmiyorlar. Konaklama az sayıda, önünü açmak da kolay değil. Özel turizm türlerini genişletmek bu konuya fayda sağlayabilir. Dalma turizmi gibi. Yani turizm çeşitlenmeden yabancı  turist çekmek zor. Yeterli tesis yok bunun için. Otellerin kapasitesi de bu anlamda yetersiz, bir komleks yapılması faydalı olabilir.” dedi.

‘TROAS YILI’ ÖNERİSİ

Prof. Dr. Turan Takaoğlu Çanakkale’nin yalnız Troi’dan ibaret olmadığına dikkat çekerek yeni bir öneride bulundu. Takaoğlu: “Troas Bölgesi İnanç Turizmi kapsamında da değerlendirilebilir. Örneğin Hıristiyanlığın Avrupa Dünyasına yayılma sürecinde Aziz Paulus’un hem Ezine’nin Dalyan Köyü sınırlarında bulunan Aleksandria Troas kentinden deniz yolculuğu başlattığı hem de Assos’a kara yolculuğu yaptığı bilinir. Bu bakımdan Aleksandria Troas kenti ve limanı İnanç Turizmi kapsamında önemli bir destinasyon noktası  yapılabilir. Bu bakımdan Troia yılı yaklaşımı doğrudur. Ancak konu daha farklı bir boyuta taşınmak istenirse buna Bilim Turizmi ve İnanç Turizmi gibi konular eklenip  ‘Troas Yılı’ şeklinde değerlendirilebilir.” dedi.

Günnoş Yıldız – Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech