Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şehitliklerde Çanakkale Ruhu Yaşatılıyor

Tarihi Alan’a gelen ziyaretçilere

Tarihi Alan’a gelen ziyaretçilere Çanakkale Ruhu’nu yaşatmak amacıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından şehitliklerde kısa tiyatro gösterileri sunuluyor.

Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı, şehitlikleri ve savaş alanlarını ülkenin ve dünyanın dört bir tarafından gelen ziyaretçilere, mukaddes topraklarda yaşanan destansı mücadeleyi görsel bir sunum ile anlatmayı amaçlayan “Çanakkale Ruhu” tiyatro gösterileri için Çanakkale Sanat Tiyatrosu ile anlaştı. Şehitler Abidesi, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtı’nın bulunduğu Mecidiye Tabyası başta olmak üzere çok sayıda farklı noktada tiyatro ekibince Çanakkale Savaşları sırasında yazılan kahramanlık destanlarının anlatıldığı canlandırmalar ziyaretçiler için sahneleniyor.

GÜNDE 12-13 SEANS YAPILIYOR

Şehitler Abidesi’ndeki 57. Alay gösterisinin ardından konuşma yapan Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu yıl ilk kez düzenlenen çalışmanın oldukça beğenildiğini söyledi. Günde 12-13 seans yapılan çalışmada tarihi alandaki manevi ruhu ziyaretçilere aktarma amacında olduklarına işaret eden Kaşdemir, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

“30-40 kişinin rol aldığı ve günde bazen 12-13 seansın yapıldığı bir tiyatro gösterisi, gelen ziyaretçilere seyrettiriliyor. Çok da olumlu dönüşler aldık. Buraya gelen insanlar ziyaretlerini yaparken çok yoğun bir manevi duygu içinde, o  Çanakkale ruhuyla bezenmiş bir şekilde alanda ziyaretlerini yaparken o dönemki askerlerin kıyafetlerini giymiş, yine o dönemki konuşmaları ve o dönem yaşanmış bir olayı canlandıran bir asker grubunun karşılarına çıkması buradakileri çok daha heyecanlandırıyor.”

TEKNOLOJİDEN UZAK GERÇEKÇİ BİR ANLATIM

Çanakkale’ye, buraya gelen ziyaretçiler çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. Biz de zaten onu yapmaya gayret gösterdik. Özellikle yakın çağımızın hastalıklarından olan teknolojinin o mekanik dijital sesten kurtularak burada canlı, yani birebir insanlarla diyalog kuran bir oyunun sahnelenmesi, ne kadar doğru bir karar aldığımızı da ortaya koyuyor.” yorumunu yaptı.

“Başkanlık olarak ‘Çanakkale Ruhu dün olduğu gibi bugünde var olacaktır.” vizyonu doğrultusunda çıktığımız bu yolda üzerimize düşen görevi en layıkıyla yapmaya özen gösteriyoruz.” diyen Kaşdemir, sezon boyunca Tarihî Alan’da gerçekleştirilecek olan “Çanakkale Ruhu” tiyatro gösterilerine tüm halkımızı davet etti.

Seans sonrası Şehitler Abidesi’nde konuşan Çanakkale Sanat Tiyatrosu Genel Yönetmeni Abdülkadir Katra da dünya için büyük anlamlar taşıyan bir alanda sahneye çıkmaktan gurur duyduklarını söyledi. Nermin G. Yıldız – Eylem Gözeldere

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech