Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Engellilere ENGEL Olmayın

Engellilere ENGEL Olmayın Engelliler

Engellilere ENGEL Olmayın

Engelliler Meclis Başkanlığı yapan aynı zamanda Engelliler Müzik Çalışma Grubu’nda yer alan Remzi Bolaman, engelsiz yaşam adına yaptıkları faaliyetleri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Engellilere yönelik özel günlerin dışında varlıklarını bile unutarak engellilerin yaşama haklarına engel olanlar aslında bizleriz. Birçok alanda hayatlarını sağlam insanlara göre çok daha zor sürdüren engellilerin aslında bizlerden hiçbir farkı yok. Farklı olduğunu düşünmek zaten ‘öteki’ kavramını ortaya koyuyor. Bilinenin aksine durum ayrıcalıklı hale getirilmesinden ziyade normalleştirilmelidir.
Engellilerin her alanda var olduğunu ifade eden Bolaman; “Engelliler koromuz, halk oyunları ekibimiz var. Engelliler sporda da aktif. Tekerlekli sandalye basketbol takımımız var. Daha önce bir projemizde işaret dili kursları verdik. Yoğun talep gördü. Şu an işaret dili bilen sertifikalı çalışan olarak 18 kişi bulunuyor. Kursun yeniden açılması için talep dahi alıyoruz. Yapmaya çalıştığımız birçok projeyle engellilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz.”

DERNEKLER  İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMALI

Çanakkale’de çok sayıda engelli derneğinin olduğunu söyleyen Bolaman; “Engelli dernekleri işi ticarete döküyor. Şu anda Çanakkale’de irili ufaklı 25 civarında engelli derneği var. Bunlardan 3 tanesi TBMM tarafından onaylı olarak faaliyet veriyor. Onaylı olanlar gelir elde edebiliyorlar ancak diğer derneklerden bazılarının yeri bile yok.  Engelli dernekleri çalışmalarını bir arada yürütmeli. İş birliği içinde çalışılarak proje üretmeliyiz. Bu şekilde farkındalık yaratılabilir.

BİR CÜMLE BİR KİTAP YAZDIRABİLİR

İnsanların engelli bireylere acıma duygusuyla yaklaşmamaları gerektiğini vurgulayan Bolaman, bu yaklaşımın onların hayatlarını daha da zorlaştırdığını ifade etti. Çocukların küçüklükten itibaren bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor.
Çocuk Kalbi Engel Tanımaz kitapçığının çıkışının ise yalnızca bir cümle olduğunu belirten Bolaman konuyu şöyle anlatıyor; “Durakta otobüs bekleyen bir kardeşimizin yanına bir anne ve çocuğu geliyor. Anne yaramazlık yapan çocuğuna ‘Yaramazlık yaparsan böyle olursun.’  diye engelli  kardeşimizi göstererek uyarıda bulunuyor. Bu konu bize söylendi. Bunun üzerine bizler özel bölüm öğretmenleri, üniversite hocaları ile beraber bir anket düzenledik. Ağaç yaşken eğilir sözünden yola çıkarak çocuklara bu kültürü aşılamaya çalıştık. 3 ve 4. Sınıflara giden çocuklar üzerinde yapılan anket sonucunda bu kitapçığı hayata geçirdik. Müfredata koyulmasını istedik. Çocukların engellilere nasıl davranılması gerektiğini öğrenmeleri ve onlardan korkmamaları ve yakın olmalarını sağlamaya çalıştık. Ailelere de bu konuda iş düşüyor.”

ENGELLİLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAK

“Sağlıklı insanların fark etmediği  küçük ayrıntılar engelli  bireylerin hayatlarını zorlaştırıyor. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak adıyla yapılan birçok faaliyet ise asıl amacının gerekliliklerini taşımıyor.” diyen Bolaman; “Arnavut kaldırımları tekerlekli sandalyelerin geçişlerini zorlaştırıyor. Örneğin dışa çıkıntılı pencere pervazlarına bizler dalgınlıkla çarpabiliyorken görme engellileri düşünün. Birçok mekan ve kurum girişinde hala olmayan rampalar bazı yerlerde ise kullanılamayacak kadar zor. Hepimizin bildiği sarı şeritli görme engelli yolları ise kabartmaları dışında aslında normal zeminle aynı düzeyde olmalı. Şu anda normal bir insanın bile takılabileceği durumda. Bir spastik engelli çocuk ya da bir yaşlı bu alanlarda yürümekte zorluk çekebilir.”  diyerek sorunlardan bahsetti.
Engelli kartlarının karıştırıldığını bazen de suistimal edildiğini söyleyen Bolaman; “Birkaç çeşit engelli kartı var. Bu kartlar geçici süreli olduğunda üzerinde bir ibare yer almıyor. Ancak sürekliliği olan engel durumları kartların üzerinde belirtiliyor. Kurumlarda, otobüslerde bu kartın başka bir belgeye ihtiyaç duymaksızın kullanılması gerekiyor. Ancak birçok ilgili kurum ve şoförler bu konuda bilgi sahibi olmadığı için sorunlar yaşanıyor. Engelli kartında sürekli yazan vatandaşlardan herhangi bir işlem için süre belirterek rapor istenmemeli. Zaten sağlıklı bir insana göre yaşamları zor olan vatandaşların hayatları daha da zorlaştırılmamalı.”  diyerek çağrıda bulundu.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech