Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turizmin en kötü dönemi

Turizmin en kötü dönemi

Turizmin en kötü dönemi

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi (ÇATOD) turizmci Armağan Aydeğer, kentte gelen yabancı turist sayısında büyük düşüş oldu. Tanıtım ve stratejik planlamaya ihtiyacımız var” dedi.

İstanbul’daki özellikle Taksim’deki büyük oteller pansiyon sistemine dönmeye başladı. Daha büyük oteller hastaneye dönüşme yolunda ilerliyor.  Gelibolu Yarımadasında belediyeler aracılığıyla gelen yerli turistler iç pazarı canlandırmıyor. Rezervasyonlar iptal ediliyor. Yeni rezervasyon ise gelmiyor. Turizm açısından hem ülke hem de Çanakkale zor günler geçiriyor.

DURUM ÇOK TRAJİK

2015-2016 yılı  turizm değerlendirmesi yapan Armağan Aydeğer;  “2015 yılı içerisinde yerli turist geceleme sayısı 500.000 olarak belirlendi. 2016 yılı 9. Ay sonu itibari ile de bu sayı 396.000’e düşüyor.  Yerli turistte çok büyük bir kayıp var diyemeyiz.  Ancak bu gelen sayısı içerisinde çok fazla şirket temsilcisin de Çanakkale’ye geldiğini biliyoruz. Özellikle Köprü yapımının gündeme gelmesinden sonra bu sayı da artış görüldü.  2015 yılında yabancı turist konaklaması 205.000 iken 2016 yılı 9. Ay sonu itibari ile bu sayı 62.000’e düşüyor. Bu çok trajik bir durumdur. Yani yerli pazarda yaklaşık yüzde 10 ile 15 arası bir düşüş, yabancı pazarda ise çok ciddi yüzde 50 üzerinde bir düşüşten bahsediyoruz. Şöyle bir sıkıntımız var. 2016 yılı, 2015’de satın almış olduğu yabancı ürünlerini sattı. Tabii ki konjektörün olumsuz seyretmesinden ötürü ciddi iptallere vesile oldu. 2017 için 2016’nın olumsuz senaryosunda satın alma gerçekleşiyor. Dolayısıyla 2016’da, 2017’ye dönük satışlar nerdeyse yok düzeyde. Burada en büyük üstünde durmamız gereken konu bu. Yani 2017’nin de biz çok büyük hareket içerisinde olacağını düşünmüyoruz. Ama turizm şöyledir. Hep bir sonraki seneyi satın aldığı için mutlak suretle bizim şu anda 2018 yılına çalışmamız gerekiyor. 2017’yi de kendi haline bırakırsak 2018’i de kaybetmek zorunda kalabiliriz. Dolayısıyla bizim mutlak suretle 2017 yılında yaralarımızı sarma noktasında bir sonraki yıl için ciddi bir tanıtım ve stratejik planlamaya ihtiyacımız var. Bu konudaki çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

ANZAK TÖRENLERİ TEK TÖREN HALİNDE GERÇEKLEŞECEK

Aydeğer sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Bu sene Anzak törenleri de az bir katılımla sağlanacak. Kötünün iyisini yaşıyoruz. Bütün konhonktür çok iyi gitse idi de bu sene törene katılımda az bir sayı olacaktı. Avustralya’da bütün Anzac törenlerini düzenleyen bir firma ile toplantı yaptık.  2015-2018 yılları arasında yapılan 100. Yıl etkinlikleri kapsamında bu yıl ağırlık Fransa ve Belçika’ya verilecek.  Tekrar ayağa kalkmak için bu bir fırsattır.  Kısa süre içerisinde Avustralya’ya bir tanıtım ayağı oluşturmamız gerekiyor. Bu zamana kadar onlar bize geldi.  Biz bu işin sermayesini yedik ve tükendi. Onlar sadece kendi tarihsel değerleri için buraya geliyor. Bizim bu değeri cazip haline getirmemiz gerekiyor. Onlar Gelibolu’yu çok önemsiyor. Kısa vade içerisinde orada ciddi bir tanıtım ayağı oluşturmanın projesi hazırlığındayız. Geçen hafta edindiğimiz bilgiye göre,  Ağustos’ta yapılacak olan Anzac törenleri 25 Nisan tarihine alındı.  Tek tören haline getirildi.”

ALGI YÖNETİMİNE İHTİYAÇ VAR

ÇTSO üyesi de olan ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı; “Ülkede yaşanan olumsuzluklardan dolayı durmanın bir anlamı yok. Biz turizmciler olarak önümüze hedefler koyarız. Biz dünyadaki turizm büyümesinden pay almayı hedeflemeliyiz. Çanakkale’nin değerlerini korumalıyız. Önemli olan algı yönetimini doğru yapmalıyız. Bizim artık organizasyonlara ve basına ihtiyacımız var. Birçok katma değer sağlayacak alana sahibiz. Bunları değerlendirmek durumundayız.  Çanakkale de 5,500 civarında tesis var.  Şu anda otellerimiz boş.  Rezervasyonlar da düşüş var. Bunun önüne geçmek durumundayız. ” dedi. (Dilek Akşen – Günnoş Yıldız)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech