Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araz: “2017 farksız olmaz”

Araz: “2017 farksız olmaz”

Araz: “2017 farksız olmaz”

Kentin başarılı turizmcilerinden Hanifi Araz, 2016 Çanakkale turizminin değerlendirmesini yaparak 2017 öngörüsünü ve çözüm önerilerini gazetemizle paylaştı.

Turizmin güvenliği ve barışı zorunlu kılan bir sektör olduğunu ifade eden Araz; “Çanakkale dünya çapında önemli bir kenttir. Ancak turistin geldiği bölgede güven ortamını görmesi gerekir. Uluslararası bölgesel terörün amacı insanlarda huzursuzluk ve can güvenliği korkusu yaratarak harcama dürtüsünü yok etmek ve turizme balta vurarak ekonomik anlamda kriz yaratmaktır. 2015 yılında Ankara Garında yaşanan patlama ve devamının sıklıkla gelmesi turizme büyük darbe vurdu” dedi.

“YENİ YILDA 2016’YI ARAYACAĞIZ”

2016 yılının yurt dışından gelen yabancı turist açısından sorunlu olacağı öngörüsünü önceden gazeteler ile paylaşan Araz, sözlerine şu ifadelerde devam etti:

“Çanakkale ekonomisini turizm alanında canlandırmak için yerli turist bazında çalışma yapılmalıdır. Belediyeler ve milli eğitim aracılığıyla yapılan gezilerin dışında Çanakkale de kültür turları bitme noktasına gelmiştir. Çok ciddi rezervasyon iptalleri aldık. Çanakkale de turizme vurulan darbenin ekonomik kaybı yüzde seksene ulaşmış durumda. Turizm hediyelik eşya satıcısından garsonuna kadar çok çeşitli iş kollarını barındırır.  Sektör tam anlamıyla dibe vurdu. Terör olaylarının acımasızca ve aşağılık biçimde devam etmesi ülkemizi yurt dışında güvenilmez oldu. Korkarım ki 2017’de 2016’yı arayacağız. Yerli turist gruplarının iyi planlanması ve konaklamalı gezilerin yapılması ile belli bir ekonomik girdi sağlarız ve sektör canlanır. Eğer acil önlem paketleri hazırlamazsak, Çanakkale’de sermaye birikimi noksanlığı vardı, derinleşerek daha da büyür. 20-25 senede kat edilen yollara yeniden başlanmak zorunda kalınır. Turistin gelmemesi yıllarca uğraşıp belli seviyeye çekilen fiyatların yine dibe vurmasına neden olur. İşimiz epey zor, yabancıların güven duyup gelmediği yerlere yerli turisti çekmek durumundayız.”

“DEVLET POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR”

“Biz ülke olarak yıllarca turizmde rakiplerimizle mücadele ettik, fiyatları aşağı çektik, kaliteli hizmet verdik. Bu sefer yaşadığımız kriz turizm sektörünün yalnız başına aşabileceği kriz değildir.  Ciddi, anlaşılır,  teşvik uygulamalarına, devlet politikalarına ihtiyacımız var. Örneğin, yurtdışından turist getiren işletmeciler ihracatçı kapsamına alınmalıdır. Bunu 20 yıldır söylüyoruz. Turizm çalışanları için teşvikli istihdam paketleri hazırlanmalıdır. Yılın altı ayının devlet tarafından karşılanabilirliği olmalıdır.  Sektör zaten kalifiye eleman ihtiyacı çekiyor. İlerde bu açığı kapatamayabilir.  Bu da kalitesiz hizmeti beraberinde getirir. Tüm bu sebeplerden dolayı, 2020’li yıllara konan turizm projeksiyonları hedefi tutturamaz.”

REZERVASYONLAR İPTAL

“Rezervasyonlarımız çok az, olanlar da iptal ediliyor. Geçimini sadece yurt dışı turistlerinden elde edilen işletmeler çok zor durumda. Bu anlamda STK konumundaki sektör temsilcileri sınıfta kalmıştır. Hükümet kanadında da temsilciler tarafında da sorunumuz karşılık bulamamaktır. Eğer ciddi adımlar atılmazsa içinde bulunduğumuz ekonomik açık daha da artacaktır. Biz kendi alanımızda mücadele etmeye devam edeceğiz. 2017 rezervasyonları çok kötü durumda. Biz bir sene öncesinden bir sonraki seneyi görürüz. Ama bu yıl hiçbir hareket yok. Çünkü güven ortamını sağlayamıyoruz. Benim hesaplarıma göre yüzde seksen bir kayıpla karşı karşıya kaldık. Antalya ya da İstanbul bunu bu kadar hissetmemiş olabilir, ama kültür turları ile biz Çanakkale’de kayıp yaşadık. Biz müşterilere hayal satarız, hayallerin içinde güven olmazsa turisti harekete geçiremeyiz.” (Dilek Akşen)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech