Dün birkaç internet sitesinde okumuşsunuzdur belki, döneminin hem icrasıyla hem de ismine yapılan kafiyeyle en bilinen ritim saz üstatlarından olan Atilla Mayda aramızdan ayrıldı.
Tek kanallı dönemin en keyifli anları hep onun ismiyle sonlanırdı “….veeee Atilla Mayda”.
Bakır darbuka ve fiske tekniğinin Türkiye’nin ilk mehter takımının hem kurucularından hem de şefi olan Hasan Tahsin Parsadan ile başlayıp; Pop sanatçısı Mustafa Sandal’ın dedesi Hüseyin İleri, kendinden geçerek icra ettiği sololar sonunda darbukasını patlatmasıyla ünlü Güngör Hoşses, Ahmet “Pabuç” Külik, tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen’in babası Necdet Gezen gibi bir efsanelerindendi Atilla Mayda.
1936 yılında İzmir – Ödemiş’te dünyaya gelen Attila Mayda, 1963’te TRT Ankara Radyosu’nda ritm sanatçısı olarak çalışmaya başlamıştı.
Hüseyin İleri ritim saz üstatlarının divasıysa, Güngör Hoşses çılgını, Atilla Mayda ise beyefendisiydi. Sevenlerine baş sağlığı dilerim.
Atilla Mayda ile ilgili internette kayıt ararken Cengiz Özkarabekir tarafından 2008’de çekilen Darbuka Belgeseli’ne rastladım. İnsan bir solukta izleyiveriyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Ülkemizde darbuka ve darbukacılığın tarihini çok hoş bir dille anlatan belgeselde 2017’de vefat eden Hüseyin İleri ve 2014’te aramızdan ayrılan Güngör Hoşses’in yanı sıra Cahit Berkay, Balık Ayhan, Hamdi ve Mehmet Akatay, Yaşar Akpençe, Emin Bolat, Yinon Muallem, Levent Akan gibi ünlü müzisyenler de yer alıyor.
Darbuka ile ilgili bir de size Akademik Bakış Dergisi’nin 34.sayısında yayınlanan ve Dr. Esra Karaol’un imzasını taşıyan Toprak Darbuka: Tarihçesi, Yapım Aşamaları ve Boyutları isimli makaleyi önerebilirim.
Gün içinde mutlaka kendinize vakit ayırıp, bir darbuka solo dinleyin.
Hoşça kal Atilla Mayda… Hoşça kal eski güzel günler…