Birisi neredeyse dalya demeyi bekliyor, bir diğerinin de kurulmasının üstünden 18 yıl geçmiş. Birisi Türkiye Cumhuriyetini kurmuş, diğeri de Cumhuriyet tarihinin çok partili döneminin en uzun iktidarda kalan partisi oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Parti’den söz ediyorum. Kuruluşundan sonra yaşadıkları darbeleri, kapatma açılma davalarından söz etmeyeceğim. Genel tarihçelerini nasılsa herkes biliyor. Ben Çanakkale’deki görüntülerini biraz mercek altına almaya çalışacağım. Çanakkale genelindeki görüntüleri nasıldı? Ne şekle dönüştü?
Yaş sırasına göre gidersek, Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi son 10-15 yıllık tarihinde artık ideolojik görüntüden ve çizgisinden tamamen uzaklaştı. Özellikle son yıllardaki kurultayları eski kurultayları ve kongreleriyle karşılaştırıldığında birbirine hiç benzemiyor. Parti içerisindeki sevgi, saygı tamamen ortadan kalkmış durumda. Her kongreden sonra gruplar birbirini oy çalmakla suçlar oldu. Parti üyeleri de kuruluş tarihi gibi yaşlandı. Gençlerin önü nedense açılmıyor.
Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi bana göre Palmiye ağacına benzetilmiş durumda. Ne kerestesi var ne çiçeği var. Ne meyvesi ne de gölgesi var. Sadece yumuşak iklimde yaşayan yeşillik bir görüntüsü bulunuyor. O kadar.
Çanakkale AK Parti de kısa yaş ömrüne karşın çok hızlı devinim geçirmiş durumda… Kurulduğu yılların aksine bu partide de ideoloji bitmiş, iktidar nimetlerinden faydalanmak isteyenlerle dolup taşmaya devam ediyor. Son on yıl içerisinde öyle hızlı bir yönetici kadrosu öğütmüş durumda ki, son 5 yıl içerisinde yönetim kadrolarına gelen isimleri ardı arkasına sıraladığında neredeyse orta ölçekli bir İlçe nüfusu kadar oluyor. Değirmen gibi öğütmüş de denilebilir, iktidar olmak için değişiklik yaptı da denilebilir.
AK Parti’nin Çanakkale teşkilatları son yıllarda ilk kurulduğu yılların aksine, kongre heyecanını tamamen yitirdi. En küçük birime seçilecek isimler bile artık Genel Merkez’den gelen talimatlara göre şekilleniyor. Bu partimizde seçilmekle-biat etmek arasında çok ince bir çizgi bırakılmış. Bu partimizin üyeleri de kuruluş yıllarının aksine tarz ve şekil değiştirmeye başladı. Parti kendi içerisinde ikiye ayrılıyor. Bunu biz değil, kendileri de söylüyor. Bir grup partili AK Parti’yi temsil ederken, diğer grubu da Kalkınma bölümünde mücadele ediyor.
Her iki siyasi partimizin arasındaki garkı ben anlamadım. Siz anlamış olmalısınızdır umarım.