Miniklere ‘Evrim’ dersi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Özgürlük Parkında kurulan Evrim Atölyesi’nde çocuklar ‘evrimi’ sordu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)Biyoloji Bölümü, Zooloji Ana Bilim Dalı Profesörü Sibel Hayretdağ, atölyenin çocuklarda farkındalık yaratmak ve hayvanları zarar verir düşüncesi ile öldürmemeleri gerektiği bilincini vermek amacı ile kurulduğunu söyledi.
23 Nisan’da kurulan evrim atölyesi çocukların ilgi odağı oldu. Profesör Hayretdağ, Evrimi anlatmak için dondurulmuş hayvanların sergilendiği atölyenin en büyük amacının doğada yerleri işgal edilen hayvanların öldürülmesinin engellenmesi amacı ile farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Üniversite’de verdiği evrim dersinde aynı şeyleri aktardıklarını belirten Hayretdağ, önemli olanın araştırmak ve sorgulamak olduğunu söyledi.
Evrim atölyesini anlatan Profesör Hayretdağ, şunları söyledi;
“ÇOMÜ Biyoloji Bölümü, Zooloji Ana Bilim Dalı Profesörü Sibel Hayretdağ 2005 yılından beri evrim dersini ben anlatıyorum. Doğada evrimi kısa vadede görmek çok zor. Ama doğada ki her örnek evrime hizmet eden bir parça. Laboratuarımızdan çeşitli hayvan örneklerini getirdik. Bu örnekler üzerinde hayvanların yaşam ortamlarında ne gibi uyumu yaptıklarını, nasıl özellikler geliştirdiklerini, birbirleri ile ilişkilerini anlattık. Buraya bir sürü çeşit hayvan koyduk çocuklara hangi hayvanların birbirleri ile daha yakın akraba olarak gördüklerini sordum Çocuklar kertenkeleleri bir araya koydular, renklerinde neye göre değişiklik olduğunu, evrimsel süreçte hangi özellikler olmuş yerini ne almış, neden böyle olmuş bir takım örneklerde de iskelet özelliklerini ortaya koyduk. Çünkü hayvanlar ile benzer iskelet özelliklerine sahibiz, çocuklar da kendileri cevap verdiler bunların iskeletlerine bakarak kendi iskeletimizi görüyoruz dediler.”
“AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK”
“Aslında amacımız farkındalık yaratmak, doğaya farklı bir gözle bakmalarını, en önemlisi hayvanları zehirli diye, zarar veriyor, ısırıyor diye öldürmemeleri gerektiğini birlikte yaşadığımız, aslında onarlın yaşam alanlarını istila ettiğimiz canlıların yaşam alanlarında korumaları gerektiğini farkına vardırmaya çalıştığımız bir atölye. Temelde amacımızda buydu.”
“ÖĞRENCİLERİMİZE DE AYNI ŞEYİ ÖĞRETİYORUZ”
“Üniversite Öğrencilerine de aynı şeyi anlatıyorum. Amacımız bir farkındalık oluşturmak, körü körüne bize anlatılan bilgileri kabul etmek yerine farkındalık oluşturup daha fazla okumalarını, daha çok araştırmalarını, soru sormalarını ve irdelemelerini sağlamak. Evrim dersi anlatan kişi olarak bana bile güvenmemeleri gerektiğini bilmeleri. Sibel hoca böyle dedi ama gerçekten böylemi diyerek araştırma yapmalarını öğretiyorum.”
Eren Aşnaz