“İnsan haklarına saygı ülke onurudur”
1-9 Nisan Avukatlar Haftası etkinlikleri başladı. Çanakkale Barosu tarafından Kolin Otel’de düzenlenen Anayasa Mahkemesi’nde Bireysel Başvurunun Ceza Yargılamasındaki Etkileri konulu semineri gerçekleştiren Ağır Ceza Hâkimi Tarık Şentuna, konuşmasında İnsan Hakları’nın önemine değinerek; “İnsan haklarına saygı, ülke onurudur” dedi.
Avukatlar Haftası etkinlikleri çerçevesinde Çanakkale Barosu tarafından avukatlara İstanbul Anadolu Adliyesi 15. Asli Ceza Hâkimi Enver Kumbasar tarafından ‘Hükmün Açıklanmasını Geri Bırakılması’ konulu, daha sonra Ağır Ceza Hâkimi Tarık Şentuna tarafından ‘Anayasa Mahkemesi’nde Bireysel Başvurunun Ceza Yargılamasındaki Etkileri’ konulu seminerler gerçekleştirildi.
Avukatlar Haftası etkinlikleri ile ilgili değerlendirme yapan Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, avukatların yaşadığı birçok problemin olduğunu belirtirken; mesleki dayanışma ve birlikteliğe yanı sıra toplumun Hukuk bilincinin artırılmasına katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Şarlan; ”Bu sene de etkinliklerimizde meslektaşlarına yönelik birçok çalışmamız bulunmaktadır. Halkımıza da bu anlamda özel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kadın hakları, Adli Yardım, Çocuk Hakları konularında meslektaşlarımı, kurulacak stantlarla bilgilendirmeler yapıyoruz. Televizyon ve Radyo programlarıyla Avukatlık ve Hukuk konularında topluma bilgiler sunacağız.” dedi.
“İNSAN HAKLARINA SAYGI ÜLKE ONURUDUR”
Anayasa Mahkemesi’nde Bireysel Başvurunun Ceza Yargılamasındaki Etkileri konusu ile ilgili seminer veren Ağır Ceza Hâkimi Şentuna; “Benim her zaman söylediğim bir şey var. İnsan haklarına saygı, ülkelerin onurudur. Rahmetli Hoca Prof. Dr. Tarık Zafer Tuna, Fransa’da bir Anayasa kitapçığına rastlıyor ve irkiliyor. Altında yazıyor, ‘insan derisi ile kaplı Anayasa’. Yani insan kanı ile yazılmış Anayasa. İnsan hak ve özgürlükleri, insanların yüz yıllardır yürüttüğü mücadele sonucunda elde edilmiş kazanımlardır. Batı’da böyle bir geçmiş var. Bizde, tabi her zaman Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak durumundayız, Tanzimat’tan beri başlayan Batılaşma sürecinde Cumhuriyetin bize kazandırdıkları, laiklik, kadınlara verilen haklar, bunlar aslında bizi bir noktaya getirdi. İşte o süreçte yasama organından önce, yürütmeden kaynaklanan insan hakları ihlallerine karşı toplumlar, yasamanın güçlendirilmesi, yasaya bağlı idare anlayışı oluşmuştur” diyerek konuşmasını sürdürdü. Eren Aşnaz