Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yem fiyatı düşmeden, et fiyatı düşmez

Yem fiyatı düşmeden, et

Yem fiyatı düşmeden, et fiyatı düşmez

Yükselen et fiyatlarına müdahale için harekete geçen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tavan fiyat uygulamasını başlattı. Yapılan uygulamanın Çanakkale’de vatandaşa yansımasını kasaplara sorduk. Esnaf, “Yem fiyatı düşmeden et fiyatı düşmez” dedi.

Yükselen et fiyatlarına müdahale etmek için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tavan fiyat uygulaması başlatıldı. Yapılan uygulamanın Çanakkale’ye nasıl yansıdığını kasap esnafına sorduk. Esnaf, gerçekleştirilen uygulamanın Et ve Balık Kurumuna bağlı olarak ithal edilen ürünler için geçerli olabileceğini söyledi. Vatandaşa yansıması için yerli üreticinin yem ve mazot gibi giderlerinin düşürülmesi gerektiğini belirten esnaf, son zamanda et fiyatında düşüş değil tersine artış yaşandığının altını çizdi. Esnaf; “Yem fiyatları düşürülür, mazot fiyatları azalır köylü de uygun fiyata satar ancak bu şekilde fiyatlar düşer” şeklinde konuştu.

Yapılan uygulama ile ilgili görüşlerini aldığımız esnaf şunları söyledi

Murat Gündoğdu; “Bu indirim genellikle Et ve Balık Kurumundan alınan etler için geçerli. Sonuçta devletin kurumu olduğu için bu şekilde. Biz ise piyasadan uygun fiyata mal alamıyoruz. Yem fiyatları düşürülür, mazot fiyatları azalır köylüde uygun fiyata satar ancak bu şekilde fiyatlar düşer. Direk KDV oranları düştüğü zaman 2-3 TL fark eder. Biz bunları bekliyoruz. Et Balık Kurumu ise zaten buralarda olmadığı için etlerde indirim olmaz.”

Kudret Güven; “Sonuçta indirim yapılacak ürünler yerli hayvanlar değil, ithal ürünler. Bu da bize pek yaramıyor. Biz yerli üretici ile çalışıyoruz. İndirim olması için yerli üreticinin maliyetlerinin, yem fiyatlarının düşmesi lazım. Şu ana kadar bir etkisini görmedik. Çanakkale’yi etkilemesi için Et Balık Kurumunun et dağıtması lazım.”

Ozan Duman; “Şu anda piyasa daha da arttı. Et satmakta zorlanıyoruz. Öncelikle mazotun, gübrenin ve yemin fiyatlarının düşmesi lazım. Çiftçi üretecek, kasap da kesecek. Bu başka şekilde değişmez. Üreticiye gidiyoruz ‘Ben üretiyorum, verdiğim yemi karşılamıyor’ diyor ve mecbur o da zam yapıyor.  Eskiden üretici iki inekle geçiniyordu, artık on inek alıyor ancak geçinemiyor. Burada tarım politikalarını değişmesi yem ve mazotta reform yapılması lazım. Başka türlü düzelmez.”

Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech