Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çeltikte Dördüncüyüz

 Uluslararası Çeltik Çalıştayı Çanakkale

 Uluslararası Çeltik Çalıştayı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.

2018 Troia Yılı etkinlikleri kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığı himayelerinde Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biga ve Ezine Kaymakamlığı işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Çanakkale Çeltik Çalıştayı” 26 Temmuz 2018 tarihinde ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.

ÇTSO’nun haber bültenine göre; Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Dr. Arda Akçalı, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürü Bitki Sağlığı Daire Başkanı Suat Kaymak, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Ümit Ortam, Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen; Dr. Hisaahi Kato Nouguchi, Dr. Khawar Jabran, Dr Abdul Wakel, Dr. AldoFerrero, Dr.Emilijla Slemeonouska, Dr. Danica Andreevska, Oda ve Borsa temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve birçok katılımcının yer aldığı çalıştay da son derece özel bir coğrafyada güzel bir ülkede yaşamanın gururu dile getirilerek tarımın kültür ve medeniyetin yaşam kaynağı olduğu belirtildi.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Dr. Arda Akçalı çeltiğin hemen her toprakta ve sıcak ılıman bölgelerde yetiştiğini aynı zamanda Çanakkale’nin 4. sırada yer aldığını belirterek Ziraat Fakültesi olarak bölgemizde çeltik yetiştiriciliğinin destekçisi olduklarını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürü Bitki Sağlığı Daire Başkanı Suat Kaymak, çeltiğin insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tarım ürünü olduğunu, Dünyada ve Türkiye’de çeltik alanlarının oranlarına değinerek topraklarımızın verimliliğini dile getirdi.

Japonya Kagava Üniversitesinde Ziraat Fakültesinde görev yapan Dr. Hisaahi Kato Nouguchi, çevre dostu çeltik tarımı için Allelopathy  başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda Tüketicilerin büyük bir bölümünün fiyat konusunda pahalı olan güvenli tarım ürünleri tercih ettiklerini insan elleriyle yapılan ilaçların tarım sektöründe yaygın ve genel olarak kullanıldığını ve Allelopathy’nin canlı bitkilerden salgılanan organik bitkiler anlamına geldiğini ifade etti.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech