24 Haziran seçimleri öncesi, Çanakkale’de siyasi partiler ve adaylar için birçok varsayımdan söz ediliyor. Kaçının gerçekleşeceği ise hayal bile edilemiyor.
Siyasi kulislerde dolaşanları ve olası ihtimalleri sıraladığımızda, her siyasi partide birbirini aratmayacak senaryolar ortaya çıkıyor. En az sayıda aday adayı ismi Cumhuriyet Halk Partisi’nde geçerken, en fazla adaylık ismi de iktidar partisi, AK Parti’de geçiyor. Kim ne derse desin Çanakkale için bu seçimin en büyük sürprizini yapan parti olarak, İYİ parti gözüküyor. Çanakkale MHP’de de beklenenlerin dışında yeni isimlerin vitrinde olması bekleniyor. Eski Ülkü Ocakları Başkanı Evren Yalçın örneğinde olduğu gibi…
Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi’nde seçilmişler arasında resmi olmayan ön seçim benimsendi. Öğrenildiğine göre; vatandaşa en fazla dokunan isim olarak bilinen kırmızı plakalı makam aracına binme başarısı gösteren Bülent Öz’ün önü kesilirken, yerine Biga İlçe başkanlığından istifa eden Özgür Ceylan’ın ismi geçiyor. Milletvekili seçilme şansı az olan, 3. ve 4. sıra için ise alışılagelmiş, tabanda heyecan yaratmayacak isimlerin olması bekleniyor. Yani Çanakkale CHP, bildiğimiz kısır çekişmelerin geçtiği yer olarak karşımızda duruyor.
İktidar partisi AK Parti’de ise farklı varsayımlar sıralanırken, listenin Çanakkale siyasetinin güçlü ismi Grup Başkanvekili Bülent Turan’a göre şekillenmesi bekleniyor. Partinin ağır toplarından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in de aday olmaması, parti tabanında biraz hayal kırıklığı yarattı. Uzun yıllar partinin değişik birimlerinde görev yapan Jülide İskenderoğlu’nun adaylık açıklaması ise tabanı sevindirdi. Önümüzdeki günlerde bu partiden farklı sürpriz isimlerin çıkması bekleniyor.
Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu ise tüm ısrarlara karşın istifa etmeyince şimdi Çanlı isimlere gün doğmuş oldu. Üç kez Milletvekili adayı olan eski Çan İlçe Başkanı Sabahattin Güner, Ahmet Yonar, Hüseyin Yıldırım isimleri de önemsenmeli… Bu arada Meryem Doğrusoy, Fatma Aydoğan Bektaş, Furkan Sezer, Fırat Akgün, Süleyman Çengel, Hülya Karagöz Yıldız, Nurdan Aziz ve Mehmet Özkan da adaylık için başvuru yaptı.
Sürpriz isim Atalay mı?
Öte yandan AK Parti için adaylığı söz konusu olan bazı isimlerin de Ankara’dan adaylık başvurularını yaptığı ileri sürüldü. Geçtiğimiz Hafta Sonu Ankara’ya giden eski Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay’ın bir dizi ikili görüşmelerin ardından Milletvekilliği için başvuruda bulunduğu ileri sürüldü. Öğrenildiğine göre; Ahmet Davutoğlu’na Başbakanlık koltuğu verildiğinde Binali Yıldırım’ı, moralinin bozuk olduğu süreçte, Gökçeada’da bir hafta ağırladığı ve buradan başlayan bir dostluğu olduğu, bu ilişkiler çerçevesinde adaylık başvurusunun yapılmış olabileceği öğrenildi.
Rekabet parti için
Türk siyasi tarihinin en yeni partilerinden olan İYİ Parti’de de adaylık başvuru süreci hızlı geçiyor. Kurucu İl Başkanı İrfan Dehmen, istifa edip adaylığını açıklarken, Biga İlçe Başkanı Mehmet Tamer Ergün de istifa kervanına katılarak il başkanını yalnız bırakmayan isim oldu. Bu arada İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı İsmet Balkan da istifa edip milletvekili adayı olmuştu. Eski MHP İl Başkanı ve Çanakkale Belediye Başkan Adayı olan İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Rıdvan Uz’un da aday olması bekleniyor. Yeni olmasına karşın yaptığı hazırlıklar ve adaylıkların açıklamaları açısından seçime en hazır parti görünümünü bu parti veriyor.
24 Haziran seçimleri “Baskın Erken Seçim” olarak adlandırılırken, vatandaşlar da kendileri açısından seçimleri değerlendirmeye çalışıyor. Siyasetçilerin gündeminde seçim olmasına karşın, vatandaşın gündeminde ekonomi bulunuyor. 24 Haziran için de en büyük tehlike burada başlıyor. Siyasetçinin gündemi ile vatandaşın gündeminin bir olmaması… Bu da iktidarın değişmesi ya da son derece yıpranması anlamına geliyor. Sandığı her iki grup da çare olarak görürse, sonuç hep değişmiştir. Bekleyip göreceğiz.