Düzenli olarak boşaltım yapamamak bir süre sonra çok büyük sıkıntılara yol açabilir. Şiddetli karın ağrısına, karında şişliğe ve saatlerce tuvalette vakit harcamaya yol açan ve tıpta konstipasyon olarak geçen kabızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Her kişinin “normal” bağırsak hareketleri tanımlaması farklı olabilir. Bazı bireyler günde üç kez tuvalete giderken, bazıları haftada üç kez gidebilir. saatlerce tuvalette vakit harcamaya yol açan kabızlığa çözüm için doktora başvurabileceğiniz gibi doğal yöntemlere de göz atabilirsiniz.
Kabızlığın Belirtileri
Bununla birlikte, aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız tedavi için doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
Haftada 4 kereden az tuvalete çıkmak
Dışkıda sertlik
Bağırsak hareketi sırasında gerginlik veya ağrı
Bağırsak hareketi geçtikten sonra bile doluluk hissi
Rektal tıkanıklık
Kabızlığın Genel Nedenleri
Düşük lifli diyet (özellikle et, süt veya peynir bakımından yüksek diyetler)
Egzersiz eksikliği
Bağırsak hareketlerini erteleme
Seyahat veya rutindeki diğer değişiklikler
Yüksek kalsiyum antasitler ve ağrı kesici gibi bazı ilaçlar
Kabızlığı Önlemenin Yolları
Diyetinizi değiştirmek ve fiziksel aktivite seviyenizi arttırmak, kabızlığı tedavi etmek ve önlemek için en kolay ve en hızlı yollardır. Her gün 1.5 ile 2 litre arasında su gibi içmeyi deneyin.Dehidrasyona neden olan alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimini kesin.Diyetinize çiğ meyve ve sebzeler, tahıllar, fasulye, kuru erik veya kepekli tahıl gibi lif bakımından zengin gıdalar ekleyin. Günlük lif alımınız 20 ile 35 gram arasında olmalıdır.Et, süt, peynir ve işlenmiş gıdalar gibi düşük lifli gıdaları azaltın.Haftada en az beş kez, günde 30 dakikalık bir hedefle, her hafta yaklaşık 150 dakika sürecek egzersizler yapın.Bağırsak hareketi isteğinizi hissederseniz, ertelemeyin. Ne kadar beklerseniz dışkınız da o kadar sertleşecektir.
Derleme: Dilek Akşen