8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Anmaları aslında bir yangının hikayesidir. Küllerinden yeniden doğmanın mücadelesini veren kadınlar yüz yılı aşkındır aynı yangının içerisinde…
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernekler ve belediyeler tarafından anılacak.
Kent Konseyi Kadın Meclisi 8 Mart sabahı 12.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumu ve basın açıklaması yapacak. Saat 14.00’da Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi’nde tiyatro etkinliği, saat 20.30’da, İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde Dina Ensemble konseri gerçekleştirecek.
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Troya Kültür Merkezi’nde saat 14.00’da , “Bilim ve Sanatta Kadın” konulu panel düzenleyecek.
Kepez Belediyesi Hizmet Binasında saat 14.00’da Geleneksel 8 Mart Buluşması olacak. Grup Naz kadınlara konser verecek.
Akşam saat 20.00’da ise Çanakkale Kadın Dayanışması Feminist Gece Yürüyüşü etkinliğini yapacak.Yürüyüş saat 21.00’da Golf Aile Çay Bahçesinden başlayacak.
10-11 Mart tarihlerinde ÇOMÜ BESYO Naim Süleymanoğlu Spor Salonu’nda, Kadınlara Yönelik Farkındalık ve Kendini Koruma Semineri” düzenlenecek. Kadınlar etkinliğe spor kıyafetleri ile katılacak.
Kent merkezinde bununla birlikte bir çok etkinlik düzenlenecek.
8 Mart Tarihçesi
8 Mart 1857’de New York’ta tekstil işçisi kadınlar, 16 saatlik çalışma saatleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle greve çıktı. Bu grev, ABD’deki işçi mücadelesinin önemli eylemlerinden biri oldu. Kadınların ayaklanmasıyla büyük bir işçi dayanışması doğdu. 1911 yılında Triangle Gömlek Fabrikası’nda da yangın çıkıyor..Yirminci yüzyılın başında, giyim endüstrisi New York’un en çok işçi istihdam eden sektörüydü. 1908 ekonomik krizinden sonra ücretler epey düşmüş, kullanılan iğne-iplik, elektrik ve oturulan sandalyelerin ücreti işçilerden kesilmeye başlamıştı. Saatler uzun ücretler düşüktü.40 bin işçiyi istihdam eden, New York ve civarı, Philadelphia ve Baltimore’dan 600 gömlek fabrikasında çalışan, yüzde 80’i kadın, 20 bin gömlek işçisi greve çıkar. Temel talepleri, taşerone son verilmesi; 52 saatlik çalışma haftası; günlük ücretsiz fazla mesainin 2 saati aşmaması; ücretlerde yapılan malzeme ve elektrik bedeli kesintilerine son verilmesiydi. ABD tarihi belgelerinde “en büyük kadın grevi” olarak adlandırılan grev, Şubat 1910’da sona erer. Çoğu talepleri kabul edilir. Sadece bir şirket sözleşme imzalamayı reddeder: Triangle Gömlek Firması. Takvimler 1911’in 25 Mart’ını göstermektedir. Triangle Gömlek Firması’nda sönmemiş bir sigara izmaritinden kaynaklandığı tahmin edilen yangın, sekizinci katta başlar. Kağıt ve kumaş artıklarıyla dolu olan atölyede yangın hızla yayılır ve önce dokuzuncu katı sonra onuncu katı sarar. Ne olup bittiğini anlayamadan kaçışmalar başlar, asansörlere, yangın merdivenlerine koşulur. Ancak sadece bir asansör çalışır haldedir ve yangın merdivenlerine açılan kapılar kilitlidir. Zaman alevlerden yanadır…Hayatını kaybeden 146 kişiden 129’u kadın, bunların 48’i sendika üyesiydi.
Dilek Akşen