Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İlaçlara yüzde 15 zam

Uzun zamandır ilaç fiyatları

Uzun zamandır ilaç fiyatları üzerinde uygulanacak olan zamlar merakla bekleniyordu. Beklenen ilaç zamları geldi. İlaç fiyatlarına yüzde 15 oranında zam uygulandı. Uygulanan zam son 14 yılın en büyük zammı olarak belirlendi. Çanakkale’de Eczaneler Odası Başkanı Jale Karaata ve Eczacı Ali Uyanık ilaç zamları konusunda gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Temel tüketim maddelerinden olan ilaçlar bir çok ailenin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Sigortalı vatandaşlar olarak varlığımızı sürdürdüğümüz bu dönemde sigortalı olup ta halen daha ilaca para ödememiz bir çok vatandaşın kafasını karıştırıyor. Vatandaşlar sağlık sektörünün ve sağlık hizmetlerinin pek de iyi bir düzeyde olmadığı konusunda her fırsatta görüş belirtiyorlar. İlaçlara gelecek zam merakla beklenirken yüzde 15’lik bir fiyat artışı yürürlüğe girdi. İlaç fiyatlarında yüzde 15’lik bir fiyat artışı oldu. İlaç fiyatları, genel zam politikaları ve ilaç endüstrisi hakkında Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata ve Ali Uyanık gazetemize konuştular.

“ECZACILAR BU ZAMDAN DAHA FAZLASINI HAK EDİYORLAR”

Çanakkale Eczane Odası Başkanı Jale Karaata, “Son 14 yılın en yüksek zammı gibi düşünebilirsiniz öyle gözüküyor. Son 14 yılda düşen ilaç fiyatları hiç gündeme gelmediği için bu zamlar afaki görülüyor. İlaç fiyatları her cuma günü döviz kuruna bağlı olaraktan ilaç fiyat kararnamesi denen kimseye açıklayamadığımız fiyat belirlemesi ile düşüyor. Envanterinizi ucu ucuna tutuyorsunuz, açık vermiyorsunuz ama envanter tutmuyor. Alınan ilaç fiyatları satış fiyatının altına düşüyor. Son günlerde yerel ve ulusal basında vatandaşın çok mağdur olduğu, piyasada bulunmayan ilaçlar gibi olaylar yaşadık. İlaçların bulunmama nedeni artık firmaların burnunun ucuna kadar geldi. İlaçların yüzde 40’ı ithal ilaç denen ilaçlar ve euro ve dolar kurundan etkileniyor. İthalatçı veya imalatçı firma hammaddeyi dışarıdan aldığı için yerli üreticiler ve Orijinal ilaçlar bu kurdan etkilenir. Zam konusunda bu güne kaybettiklerimizin yanında yüzde 15 çok az kalıyor. İlaç fiyatları kaplumbağa gibidir. 2 ileri 1 geri 2 ileri 1 geri sürekli olarak değişmektedir. Vatandaşa bu zammın etkisi olacaktır. Ortalama 116 kalemde ilaç zammı uygulandı. Gelen zam ölçüsünde eczanelerde zammın oranı kadar yatırım yapmaktadırlar. Bizlerde alacağımız ürünleri zamlı almaya başlıyoruz bu hem hastaya hem de bizlere zarar vermiş oluyor. Bu beklenen bir zamdı eczacılar daha fazlasını hak ediyorlar” dedi.

“İLAÇLAR HERKESİN ULAŞABİLECEĞİ GİBİ OLMALIDIR”

Eczacı Ali Uyanık, “İlaç fiyatları ekonominin paralelinde artar. İlaç fiyatlarını 5 Avrupa ülkesi belirler. Orada kaç euro ise bizde de onun karşılığı olacaktır. Avrupa Birliği’ne uyum süreci çerçevesinde ilaç fiyatları bu konuya göre düzenlenir. Ekonomideki dalgalanmalar bu işleri zora sokmaktadır. İlaç fiyatlarındaki dalgalanmalar zaman zaman yatay gidiyor. Hiç artış gözlenmiyor. Piyasada buna göre kendini ayarlayamadığı için en temel faktör ilaç fiyatlarıdır. İlaç en temel ihtiyaçlardandır. Olmaz ise olmazdır. İlaçlar herkesin kolay ulaşılabilir olması gerekir. Devlet ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nu fonlamak istemiyor. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız diyorlar. Düzenlemeler ona göre yapılıyor. Ekonomide yaşanan belirsizlikler ve düzensizlikler ilaç fiyatlarında etkiliyor. Hasta artık ilaca ulaşma konusunda oldukça daraldı. Fiyat değişikliklerinden önce sağlık sisteminin bütününün ele alınması gerekiyor. Devletin bir sağlık kurumuna gidip devletin sistemi ile muayene oluyorum. Devletin sigortasına bağlıyım. Hastanelerde muayene içinde ücret ödüyorum. Bu ödenen paralar neyin parasıdır. Kaliteli ve sürdürülebilir sağlık hizmeti tüm yurttaşların hakkıdır” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech