6 Şubat Ayvacık Depremi anma programı Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Kolin Otel Megaron Toplantı ve Konferans Salonu’nda düzenlendi. Geçtiğimiz sene Ayvacık’ta meydana gelen peşi sıra depremlerde oluşan hasarlar görüntüler eşliğinde izlendi.
AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, konuşmasında depremlerin ardından afet yönetiminin kapalı odalarda olmadığını öğrendiklerini vurguladı.
2017’nin 6 Şubat’ında peş peşe meydana gelen Ayvacık Depremleri, AFAD’ın düzenlemiş olduğu anma programında anıldı. Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Kolin Otel Megaron Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe kentten siyasiler katıldı. Düzenlenen anma programına; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Necmi İnce, MHP Çanakkale İl Başkanı Hakan Pınar, AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gültekin Yıldız ve ilçe Kaymakamları katıldı.
“DEVLETİN HER SAAT AYAKTA DURMASI GEREKİR”
AFAD İL Müdürü Levent Yılmaz, “6 Şubat depremi bölgemiz için beklenilmeyen bir şey değildi. Birinci derece deprem bölgesi olmamız sebebiyle bu tip depremler yaşanmaktaydı. 5.3’lük bir depremden sonra bölgenin kötü olmasından dolayı büyük bir fatura ödedik. İş yerleri, ahırlar, haneler ağır hasarlı kaydedildi. Bundan sonra yaşanılabilecek depremler hakkında neler yapılabilir, biz o günden bunları düşünmeye başladık. O gün depremin olduğu ilk saat şöyle bir şey oldu. Devletin bir anlamda her saat ayakta durması gerektiğini anladık. O deprem sırasında Valim beni cep telefonumdan arayarak, ‘müdür bey sallanıyoruz’ demişti. O günden bugüne hakikaten hep sallanıyoruz. Şunu öğrendik, Afet yönetimi kapalı odalarda olmuyor. Biz o günden bugüne yapmamız gerek çalışmaları en hızlı şekilde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” sözlerini sarf etti.
“ŞU ANDA 245 EV BİTMEK ÜZERE”
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, “Tam bir yıl oldu, 6 Şubat sabahı 5.30’a doğru Ayacık sallandı. Bu sallantı tabii ki sırf Ayvacık Merkez’de olmadı. Esas sallanan yerler Tuzla dediğimiz deniz kenarından yukarıya doğru oldu. Hissettik ve güzel bir şey vardı ki ben 1999 depremini de biliyorum. İletişim kopukluğu gibi bir sorun yaşamadık. Duyar duymaz olay yerine intikal ettik. Bölgede şöyle bir avantajımız vardı. Belediye’de çalışanlar o bölgenin çocuklarıydı. Bende Yukarıköy, Tuzla olsun 30 yıl halısını topladık. Müdahaleyi yaptık. Yıkım kötüydü, feryatlar geliyordu. Hava ağarınca her şey ortaya çıktı. Valilik, AFAD, Kızılay herkes oradaydı. Aradan 1 yıl geçti bu süreçte yer seçimi çok önemli. Köylerin yeniden yapılması çok önemli. Şu anda 245 ev bitmek üzere” cümlelerinde bulundu.
“DEVLET VATANDAŞ İŞ BİRLİĞİNİN GÖSTERGESİYDİ”
Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez, “6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen Ayvacık Depremi’nin hemen akabinde Türkiye’de müdahale dağilinde 26 hizmet gurubu bölgeye ulaştılar. Planda kendileri için ön görülen görevleri hızla yerine getirdiler. Burada ülkenin Afetlere müdahale konusunda kapasitenin yükseldiğinin görüldüğünü düşünüyorum. Bu devletimizin zaten göreviydi, yapmamız gerekiyordu. Ama işin bir de sivil boyutu var. Ben bu konuyu çok önemsiyorum. İlk dakikadan itibaren, vatandaşlarımız ile iletişime geçen sivil toplum kuruluşları, belediyeler, bizler depremin yaralarını nasıl sararız diye katkı sağladılar. Ben bu bakımdan Devlet vatandaş iş birliğinin Ayvacık Depremi’nin önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyorum” dedi.
“DEVLETİMİZLE GURUR DUYDUM”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, “6 Şubat 2017 yılında Ayvacık ilçemizde 5.3 şiddetinde bir deprem yaşandı. Sonrasında deprem fırtınası yaşandı. İrili ufaklı 5’in altında yaklaşık 2 bin tane artçı sarsıntı yaşandı. O günün psikolojisi önemliydi. Tabi deprem yıkmaz konutların durumu zarar verir. Çoğunluğu topraktan, taş ve sıvasız olan evler 5. depreme dayanamadı. 8 vatandaşımız yaralandı. Allaha şükür can kaybımız olmadı. Tabi ahırlarda yaşayan hayvanlarımızdan can kaybı oldu. Sabah erken saatte olan depremde ben ayaktaydım. Ayvacık Kaymakamı ve İl Afet Müdürümüzü aradım. İl Jandarma komutanımız durumla ilgili bilgileri bana bildirdi. Muhtarlardan bize bilgi gelir derken onlar karanlıkta afete maruz kalmışlardı. İlde koordinasyon kurulunu kurduktan sonra olay mahalline gittim. Depremden en fazla etkilenen köy Yukarıköy’dü. Şunu gururla ifade etmek istiyorum. Devletimizle, hükümetimizle gurur duydum. İlk andan itibaren AFAD ile Kızılay’ı ile bütün kurum ve kuruluşları ile herkes oradaydı. Hazırlıklar tamamlanmış ve kısa sürede müdahale edildi” açıklamalarında bulundu.
Anma programının sonunda Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Afad bebeğin ailesine hediye takdim etti.
Tunahan Ünsal