ÇOMÜ Sanat Tarihi Yüksek Lisans öğrencisi Murat Günaydın, ders aralarında Fen Edebiyat Fakültesi Kantini’nde çaldığı bağlamayla öğrenciler ve kantin çalışanlarına müzik ziyafeti sunuyor. Müzik konusunda bir eğitimi olmayan Günaydın, nefes almakla eş değer tuttuğu müziğiyle çevresini de mutlu ediyor.
25 yaşındaki Murat Günaydın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Sanat Tarihi Yüksek Lisans öğrencisi. Günaydın’ın en çok vakit ayırdığı hobisi ise bağlama çalmak. Ders aralarında Fen Edebiyat Fakültesi Kantini’nde bağlama çalarak başta kendisi olmak üzere dinleyenleri birkaç şarkılığına başka diyarlara taşıyor.
Öğrencilerden, kantin çalışanlarından aldığı yoğun istek ile kantinde çalmaya başlayan Murat, bağlama çalma konusunda alaylı. Herhangi bir nota bilgisi yok fakat gönüllerde yer etmiş.
Çaldığı bağlamadan hiçbir beklentisi olmayan genç öğrenci, tamamen içten gelerek çalıyor. Bağlama çalmak onun için kendi deyimiyle; nefes almak demek. Günaydın; “Hiçbir eğitim almadım. Tamamen alaylı olarak çalıyorum. Nota bilgim yok, sadece kulak. Duymayla ilgili. Burada çalışan ablaları seviyorum. Onlar benden rica ediyor, ben de çalıyorum. Onları mutlu etmek güzel. Çaldıkça buradaki insanlar,öğrenciler de mutlu oluyor. Ben zaten çalarken mutlu oluyorum, insanlar da mutlu olsun. Esas amaç bu benim için. Çalarken görenler, tekrar tekrar istedikçe ben de çalıyorum.”
“İş Olarak Bakınca Benliğinden Kopuyorsun”
Bağlamayı yalnızca hobi olarak çaldığını belirten Murat, bu durumu “Bazen insanlar duygularını ifade edemese de şarkılar onları gayet net ifade ediyor. Bağlamayı sevmeyen insanlar da var. Arada oluyor. Tabi genelde çaldığım kitle mutlu oluyor. Çünkü onlar seviyor ben mutluyum. Bu şekilde iletişim kurduğumuz için daha da mutlu oluyoruz.İş açısından bağlama ile ilgili herhangi bir hedefim yok. Ben hobi olarak yapıyorum. Çünkü iş olarak bakılınca kendi benliğinden kopuyorsun.” şeklinde açıklıyor.
“Müzik Benim İçin Nefes Almak”
8 yıldır bağlama çaldığını ifade eden Murat; müziğin kendisi için neler ifade ettiğini şu cümleleriyle anlattı: “ Müzik benim için nefes almak diyebilirim. Bazen derslerden dolayı müzikten ayrı kalıyorum. Bu süreçte kendimi boşlukta hissediyorum. Benim için çok ayrı bir yeri var kendimi ifade edebiliyorum en azından çalarken ve söylerken.”
Yıldız Sağlam