Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Servis çalışanlarına zorunlu eğitim

Çanakkale Halk Eğitim Merkezi

Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nde, okul servis aracı sürücülerine ve rehber personellere yönelik “Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu” açılacağı belirtildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği genelgesi doğrultusunda, tüm şoförler ve rehber personele eğitim verilmesi zorunlu hale getirilmişti. Bu bağlamda Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu programlarında eğitim almayanların servis şoförü ve rehber personel olarak görev alamayacaklar. Dolayısıyla tüm servis şoförlerinin ve rehber personelin eğitimden geçmesi gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, illerdeki Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okullarında Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu açarak, servis şoförleri ve rehber personeller eğitim alacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü´nün ulaştırma hizmetleri alanı kapsamında açacağı Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu ilimizde de Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğünce açılacak.

Açılacak kursla ilgili bir değerlendirmede bulunan Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürü Yasemin Şenol, kurs müracaatlarının başladığını belirtti. Kurs programı için şartları taşıyanların Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerektiğini kaydeden Şenol kursa başvurmak isteyenlerin 25 yaşını tamamlamış olmaları ve 66 yaşından gün almamış olmamaları gerektiğini ifade ederek, sürücü (ehliyet) belgesi olanların, sabıka kaydı ve sağlık raporu belgeleri ile merkezlerine başvurmalarının yeterli olacağını söyledi. Kurs programının süresine de değinen Şenol, günde en fazla 6 ders saati uygulanacak şekilde toplam 30 ders saati olduğunu belirtti.

KURS PROGRAMININ AMACI

Açılacak kurs programının amacını ifade eden Şenol “Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kurs Programını bitiren bireyin; zorunlu eğitim kapsamındaki okul öncesi ve diğer öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmesi, durak, güzergah, okul servis aracı, okul öncesi öğrenci, özel izin belgesi, rehber personel, şoför, taşıma, taşıma sınırı, taşımacı, taşıt ve yolcu gibi ulaşım hizmetleri alanına özgü ifadeleri bilmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak ulaşım hizmetini gerçekleştirmede bu kurallara uyması, sürüş esnasında sosyal çevre iletişimini, psikolojisini pozitif yönde etkileyecek şekilde kurabilmesi, kara yolunda sürüş tekniğine uygun güvenli ve ekonomik araç kullanma ve direksiyon uygulamaları yapabilmesi, trafik kurallarını bilmesi ve uygulaması, trafik kazaları ve oluş nedenleri hakkında bilgi sahibi olması, okul taşıtları ve okul taşıtı sürücülerinin sahip olması gereken özellikler ile ilgili bilgi kazanması amaçlanmaktadır” dedi. Programın uygulanmasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Şenol: “Kurs Programı, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman, alan öğretmenleri ve alan uzmanları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır. Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya yaygın eğitim kurumlarının uygun görmesi halinde, diğer kurumlarca açılan ve eğitim öğretime uygun ortamlarda uygulanır. Konular basitten karmaşığa, kolaydan zora göre sıralanmıştır. Ancak eğitimciler sınıfın fiziksel altyapısı ve imkânlarını, bireylerin hazır bulunuşluğu ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak içerik sıralamasını uygun şekilde tasarlayabilirler. Programın uygulanmasında hayat boyu rehberlik hizmeti sunan eğiticiler, kursiyerlerin kişisel ve mesleki nedenlerle yeterliliklerinin değişmesi ve gelişmesine katkıda bulunacak bir rehber niteliğinde olmalıdır. ‘Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi’ Kurs Programının amaçları, içeriği ve kazanımları yoluyla kursa katılan bireylere aşağıdaki tabloda verilen değerlerin kazandırılması ve bu yolla bireylerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Program süresince kursiyerlere program içeriğinin öğretilmesi için ihtiyaç duyduğu araç, gereç ve malzemeler temin edilmeli, donanımlar sağlanmalı ve gerektiğinde bilgisayar destekli öğretim faaliyetlerinden (slaytlar, akıllı tahtalar) faydalanılmalıdır. Program süresince bireylerin merak uyandırma ve planlama, araştırma ve keşfetme, çözümleme ve derinleştirme, paylaşma ve yaşantıya uygulama etkinliklerini gerçekleştirmeleri sağlanarak bireyin öğrenmeye etkin katılımı desteklenmelidir.” dedi.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech