Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gerekli tedbirleri almazsak su fakiri ülke olacağız”

Tarım ve Orman Bakan

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, gerekli tedbirler alınmadığında Türkiye’nin su fakiri bir ülke olacağını açıkladı.

Çorum’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde çiftçilerle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, yeni dönem üretim planlaması ve yeni destekleme modeli hakkında sunum yaparak üreticilerden gelen soruları yanıtladı.
Türkiye’nin dünyada tarım gayri safi yurt içi hasılasında 68,5 milyar dolarla 10. Sırada yer aldığını açıklayan Bakan Yardımcısı Gizligider, “İlk sırada Çin yer alıyor. Hemen ardında ABD, Brezilya ve diğer ülkeler geliyor. Avrupa’da birinci sıradayız. Toplamda dünyada 4.4trilyon dolar tarımdan gayri safi hasıla var. Son 50 yılda dünya çok değişti. 1850’li yıllara bakarsak buharlı teknolojiden elektriğe, elektrikten motora, motordan nükleere geçiş tarım sektörüne de yansıdı. Nüfus iki katına çıktı. Dünyada son 50 yılda nüfus iki katına çıktı ancak topraklar hala aynı. Kentleşme ise yüzde 37’den 57’yı çıktı. Doğal afetler beş katına çıkmış. Demek ki biz dünyayı hor kullanıyoruz” dedi.

2050 yılı itibariyle dünya nüfusunun 10 milyara çıkmasının söz konusu olduğunu dile getiren Gizligider, “Türkiye nüfusunun ise 100 milyonu aşması bekleniyor. Bir taraftan şehirleşme artıyor. Diğer taraftan turizm hareketliliği yükseliyor. Gelirlerimiz artıyor ancak turizminde getirdiği üretimin artışına yönelik bir baskı var. Tüm bunları göz önüne aldığımızda üretim planlamasına geçme zaruriyetimizi ertelemeyeceğimizi gördük. Gıda talebine dayalı üretim artışının yüzde 70 olması gerekiyor. Suda ise yüzde 15 havzaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin içme suyu oranının şuanda 112 milyar metreküp olduğunu açıklayan Gizligider, “Şuan nüfusumuz 85 milyon. Şuanda kullanılabilir içme suyu oranımız şuanda 112 milyar metreküp. Buna fiziksel olarak kullanmadığımız alanlarda mevcut. 2030 yılında nüfusumuzun 93 milyona ulaşması bekleniyor. Ve o zamana kadar tedbirlerimizi almazsak içme suyu oranımızın 91 milyar metreküpe düşmesi söz konusu. Tedbir almazsak nüfus yüzde 10 artarken su kaynaklarımız yüzde 20 düşecek. Şuanda ülkemizde kişi başı su tüketimi bin 313 metreküp su tüketiyor. Eğer bin metreküpün altına düşerse biz o zaman su fakiri ülke oluruz. Eğer bin 700 metreküp üzerine çıkarsa su zengini oluruz. Gidişat su fakiri ülkesi olacağımızı gösteriyor. O yüzden tedbir almak zorundayız. Kuraklık haritasına baktığımızda son yıllarda haritadaki kırmızı oranı çok arttı. İç açıcı görünmüyor. Dünya’nın da şuanda gündemi iklim değişikliği , sıcaklıklar, buna bağlı üretim deseninin değişmesi. Bugünün kaynaklarıyla yarını planlamamız gerekiyor. Yarının kaynaklarını bugünden harcamamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech