Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocuklarda beyin felci belirtileri

Halk arasında beyin felci

Halk arasında beyin felci olarak da bilinen Serebral Palsi’nin çocuklarda engelliliğe en sık neden olan durumlardan biri olduğunu vurgulayan Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Paketçi, “Beynin bazı bölgelerinin doğumdan önce, doğum sırasında, nadiren de olsa doğumdan sonra hasar almasıyla ortaya çıkar. Buradaki hasar beynin kaslara hareketi nasıl yapacağı mesajını düzgün şekilde iletememesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Çocuklarda engelliliğe en sık neden olan durumların başında, halk arasında beyin felci olarak da bilinen Serebral Palsi geliyor. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Paketçi, hastalığın nedenlerini ve belirtilerini tüm yönleriyle ele aldı. Serebral Palsi’nin ülkemizde bin doğumun 5’inde görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Paketçi, “Serebral Palsi, hareket etmemizi sağlayan kasları, solunum sistemini, mesane bağırsak kontrolünü, yemek yemeyi ve konuşmayı etkileyebilir. Bazı çocuklarda bu durum yürüme çağına kadar ya da daha büyük yaşlara gelene kadar belirti vermeyebilir. Çocuklardaki belirtileri arasında oturmada, emeklemede ve yürümede gecikme görülebilir” ifadelerini kullandı.

Doğum öncesi ve doğum sonrasında görülüyor
Serebral Palsi’nin ortaya çıkmasında bazı risk faktörlerinden söz edilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Paketçi, “Her zaman neden bulunamamakla birlikte, gebelikte veya doğum sırasında yaşanan sorunlar, prematüre doğumlar önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Düşük doğumlar, ikiz ya da üçüz gebelikler de Serebral Palsi’ye sebep olabilir. Beynin bazı bölgelerinin gerek doğumdan önce, gerek doğum sırasında, nadiren de olsa doğumdan sonra hasar almasıyla ortaya çıkar” dedi.

Gelişimde gerilik en belirleyici faktör
Hastalığın tanısının nasıl konulduğu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Paketçi, “Hastanın gelişiminde bazı gerilikler söz konusu olabilir. Özellikle zamanında başını tutamayan, oturamayan, emekleyemeyen, yürüyemeyen, kollarını ve bacaklarını olması gerektiği şekilde hareket ettiremeyen bebeklerde bu durumdan şüphelenilebilir. Hastanın hareket koordinasyonunda bozukluklar, kaslarda sertlik ya da gevşeklik görülebilir. Ancak bu bulgular her zaman ilk muayenede saptanamayabilir. Özellikle çocukların hızlı geliştiği ilk iki yılda bu bulgular zaman içerisinde ortaya çıkabilir. Günümüz şartlarında beyindeki hasarları onaracak ya da ortadan kaldıracak kanıtlanmış bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak bu hastalığa eşlik edebilecek sorunların tedavisi yapılabilir. Bunlardan biri olan epilepsi, ilaç tedavisi uygulanarak tedavi edilebilir. Öte yandan hastalarda beslenme ve kilo alımı da son derece önemlidir. Davranış problemleri de gerekli terapilerle tedavi edilmelidir” şeklinde konuştu.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech