‘Kapıda Vize’nin kaldırılmasının Yunan turizmine etkileri
Son zamanlarda gündeme gelen Ege’deki Yunan adalarına ‘kapıda vize’ uygulamasının kaldırılması, Çanakkale gündeminde de yer etti.
Ege’de bulunan bazı Yunan adalarına ‘kapıda vize’ uygulamasının 2017 yılı için onaylanmama nedeni ve neticeleri kapsamında gazetemize konuşan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “2012 yılından itibaren sadece Nisan-Ekim ayları arasında geçerli kapıdan vize uygulamasının, 2017 yılı ile ilgili onay süreci henüz gerçekleştirilmediği için şu anda kaldırılmış durumda… Her yıl bunun onaylanması gerekiyor. Bu yüzden bu durumun özellikle Türkiye’den Yunan adalarına geçişlerde olumsuz bir etkisi olacaktır. 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen bir uygulama zaten bu. Midilli, Sakız, Rodos, İstanköy, Sömbeki ve Meis adaları için geçerli bu geçici vize. Yunan ana karasına geçiş ile ilgili değil, sadece bu saydığımız adalar için geçerli… Geçtiğimiz yıl sadece İzmir Başkonsolosluğu, bu hususta 50 bin tane Türk vatandaşına vize sağlamış. Bu durum asıl Yunanistan için kaygı verici. Özellikle adalar açısından Yunan turizminin çok önemli bir itme gücü Türk turisti.”
BU DURUM ASIL YUNANİSTAN’I ETKİLER
“Özellikle geçen yıl mülteci kriziyle çok ciddi bir negatif tesir altında olan başta Midilli gibi adalarda Türk turistlerinin yoğunluğu çok önemli. Yunanistan bu mülteci krizi yüzünden, Batı Avrupa gibi ülkelerden ciddi bir turist kaybı yaşadı. Bu açığın kapatılmasında en önemli faktör olarak Türk turistlerin bu adalara seyahat etmesi diyebiliriz. Bu nedenle Yunan adalarındaki idarelerce de Türkiye’nin oraya gelmesi çok önemli. Midilli’ye de seyahatimizde aynı durum söz konusuydu. Onların bağlı bulunduğu Avrupa Birliği’ne bağlı Shengen vize uygulaması kapsamında birçok şey değerlendirildiği için Brüksel’deki ana otoriteden bu konuda onay almaları gerekiyor ve her sene bu onay tasdikleniyor. Bu yıl için şu zamana kadar tasdiklenmemesi iki taraf açısından da sıkıntılı bir süreç. Bizim Türk tarafından da oraya Shengen vizesi uygulamasını koyduğunuzda o zaman Yunan adasına geçişin cazibesi azalacak. Yunan idareciler, bu konu ile alakalı karşı çalışma yapıyorlar. Türk tarafından Yunan adalarına giden bütün feribotları da etkileyecek bu durum. Yunan adaları bu çok önemli ekonomik girdiden vazgeçmeyecekleri için bu durumun yakın zamanda düzeleceğini düşünüyorum.”
Çanakkale’de hizmet veren seyahat acentelerinden ABİDOS Travel yetkilisi Mert Balkan ise konu ile şu açıklamayı yaptı; “Biz, bahsi geçen Yunan adalarına Çanakkale’den yaptığımız turlar dahilinde yılda 110-120 kişi gönderiyoruz. Bu geçici vize uygulamasının kaldırılmasıyla bu sayı yarıya indi. Bu adalara şu an gitmek isteyen vatandaşlar Shengen vizesi için 135 Euro ödemesi gerekiyor. Ama ‘kapıda vize’ uygulaması kapsamında bu rakam 55 Euro olarak belirlenmişti. Haliyle bu durumda vatandaşların ilgisi de oldukça düşük. Bu sıkıntının bir an önce düzeltilmesini ümit ediyorum.”
Engin Ören